Як планувати освітню взаємодію з дітьми

1312

Запитання

Як ознайомити педагогів з нормативними документами, що регламентують організацію освітнього процесу в дитячому садку?

Відповідь

Як впоратися з емоційними складнощами: поради

Орієнтовний план повідомлення

Ознайомити педагогів з основними положеннями нормативних документів, що регламентують організацію освітнього процесу в дитячому садку. Зокрема звернути увагу, що освітню діяльність у дитячому садку слід організовувати на основі державних документів: Базового компонента дошкільної освіти та освітніх програм. Коротко охарактеризувати програми, за якими працює дитячий садок. Надати методичні рекомендації щодо підготовки перспективних та календарних планів. Так перспективний план має висвітлювати напрями роботи педагогів на тривалий період: тиждень, місяць, квартал. Календарний план має містити інформацію про організацію вихователем освітньої діяльності дітей на кожен день. Навести приклади різних форм планування: таблична, графічна, текстова, за принципом методичного конструктора тощо. Окреслити вимоги до змістового наповнення планів.

Зауважити, що під час роботи над змістом плану необхідно:

• враховувати особливості вікового періоду та рівень розвитку дітей;

• добирати доцільні способи та форми організації дітей;

• забезпечувати інтеграцію освітніх ліній;

• дотримуватися гнучкості освітньої діяльності протягом дня.

Зміст освітньої діяльності з дітьми, який педагоги відображають у планах роботи, має бути реальним для реалізації. Також він має бути цікавим для дітей. Застерегти педагогів від планування значної кількості організованих форм роботи. Нагадати про необхідність виділити для дитини час на вільну самостійну діяльність і відпочинок. Також слід планувати формування умінь дітей працювати в команді, вибудовувати взаємини з однолітками, організовувати власну діяльність тощо.

Питання для обговорення

  • Складнощі, що виникають у педагогів під час планування освітньої взаємодії з дітьми
  • Пропозиції, як поліпшити ведення документації вихователів
  • Форми перспективного та календарного планування на поточний навчальний рік

Завдання для педагогів

  • Ознайомитися зі змістом програм, за якими працює дитячий садок
  • Упорядкувати календарні та перспективні плани відповідно до вимог
  • Додати в плани роботи організацію самостійної діяльності дітей.

Джерело: журнал Вихователь-методист дошкільного закладу

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Дидактичні ігри для дошкільнят

Якими мають бути дидактичні ігри для дошкільнят, щоб було і цікаво, і корисно. Адже важливо знайти підхід до дітей та зацікавити їх. Ефективні поради шукайте у статті
268125

Техніки коучингу для роботи з педколективом

Виклики часу все більше вимагають нових підходів. Людина, що хоче досягти кар’єрного зросту, повинна бути мобільною, готовою до швидкої зміни та обставин. В Україні в умовах воєнного стану реалізувати ці завдання здається нереальним. Та все ж на допомогу можуть прийти нові техніки. І одна з них – коучинг.
63

Створюємо писанкове дерево

Замислюєтеся над тим, яку цікаву художню працю запропонувати дошкільникам напередодні Великодня? Можна провести дистанційний майстер-клас та спробувати виготовити унікальну композицію в нетрадиційній техніці — писанкове дерево, крона якого відтворюватиме державні кордони України
6533