Приймаємо, зберігаємо та видаємо продукти харчування: хто відповідає
Запитання
На кого з працівників закладу освіти можна покласти повну матеріальну відповідальність за продукти харчування?
Відповідь
Приклад оформлення Акта приймання-передачі справ комірником
Комірник (завідувач господарства) несе повну матеріальну відповідальність за приймання, зберігання та видачу продуктів харчування і тари, додержання умов зберігання і термінів реалізації продуктів харчування та продовольчої сировини. Це визначено пунктом 4.9 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН, МОЗ від 17.04.2006 № 298/227.
Посади завідувача господарства та комірника передбачені Типовими штатними нормативами дошкільних навчальних закладів, затвердженими наказом МОН від 04.11.2010 № 1055.

закладі є залишки продуктів харчування, термін придатності яких сплив. Як списати такі продукти харчування і передати їх на утилізацію? Як задокументувати й обліковувати ці операції?
Посаду комірника вводять з такого розрахунку:
- 0,25 шт. од. — 5-7 груп
- 0,5 шт. од. — 5-8 груп
- 1 шт. од. — 9 і більше груп.
Облік продуктів та продовольчої сировини, а також тари здійснюють у Книзі складського обліку, де вказують дату їх надходження, номер накладної, постачальника, обсяг поставки, дату та обсяг щоденної реалізації.
За відсутності у штаті комірника (завідувача господарства) керівник закладу у наказі призначає відповідального, з яким укладають угоду про повну матеріальну відповідальність.
За продукти харчування на харчоблоці повну матеріальну відповідальність несе шеф-кухар або кухар.
