Приймаємо, зберігаємо та видаємо продукти харчування: хто відповідає
Запитання
На кого з працівників закладу освіти можна покласти повну матеріальну відповідальність за продукти харчування?
Відповідь
Чи може завідувач господарства додатково працювати комірником
Комірник (завідувач господарства) несе повну матеріальну відповідальність за приймання, зберігання та видачу продуктів харчування і тари, додержання умов зберігання і термінів реалізації продуктів харчування та продовольчої сировини. Це визначено пунктом 4.9 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН, МОЗ від 17.04.2006 № 298/227.
Посади завідувача господарства та комірника передбачені Типовими штатними нормативами дошкільних навчальних закладів, затвердженими наказом МОН від 04.11.2010 № 1055.
Якорганізувати дієтичне харчування взакладі, чизмінився стандартний продуктовий набір для меню, яквиконати норми постанови
Посаду комірника вводять з такого розрахунку:
- 0,25 шт. од. — 5-7 груп
- 0,5 шт. од. — 5-8 груп
- 1 шт. од. — 9 і більше груп.
Облік продуктів та продовольчої сировини, а також тари здійснюють у Книзі складського обліку, де вказують дату їх надходження, номер накладної, постачальника, обсяг поставки, дату та обсяг щоденної реалізації.
За відсутності у штаті комірника (завідувача господарства) керівник закладу у наказі призначає відповідального, з яким укладають угоду про повну матеріальну відповідальність.
За продукти харчування на харчоблоці повну матеріальну відповідальність несе шеф-кухар або кухар.