Які продукти харчування та страви заборонені у ЗДО
Діти мають споживати лише безпечні та якісні продукти і страви — тоді вони будуть бадьорими, веселими та здоровими.
Аби забезпечити збалансований раціон, передовсім варто врахувати, які продукти та страви заборонено вживати дітям дошкільного віку.
У закладах дошкільної освіти харчування дітей здійснюють згідно з Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затв. наказом МОН та МОЗ України від 17.04.2006 № 298/227.
Керуючись Інструкцією, виокремимо продукти, які не можна вживати:
- взагалі
- у певний період року
- у разі захворювань.
⇒ Безпечність продуктів за системою НАССР
Абсолютно заборонені продукти харчування
Ні в якому разі не давайте дітям їсти продукти:
- недоброякісні або сумнівної якості
- термін придатності яких закінчується або вже закінчився.
Ретельно перевіряйте терміни реалізації і умови зберігання продуктів.
Не використовуйте продукти, що містять:
- синтетичні барвники
- ароматизатори
- підсолоджувачі
- підсилювачі смаку
- консерванти.
Заклад освіти отримав безплатно від спонсора очищувачі повітря. Але бухгалтер не знає, як ці активи зарахувати на баланс.
Продукти, які заборонено
замовляти, приймати та використовувати у ЗДО
- М’ясо та яйця водоплавної птиці
- М’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю
- М’ясні обрізки
- Субпродукти (діафрагма, кров, легені, нирки, голови тощо), окрім печінки та язика
- Свинина жирна
- Свинячі баки
- Сардельки, сосиски, варені ковбаси, нижчі 1-го ґатунку
- Річкова та копчена риба
- Гриби
- Соуси
- Перець
- Майонез
- Вироби у фритюрі, наприклад чіпси
- Вироби швидкого приготування
- Газовані напої
- Квас
- Натуральна кава
- Напої і соки непромислового виготовлення
- Кремові вироби
- Вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо)
- Пастеризоване фляжне молоко без кип’ятіння
- Сир м’який, виготовлений не на дитячій молочній кухні
- Сир кисломолочний, який має жирність нижчу від 9% і вищу ніж 18%
- Сметана без термічної обробки
- Сметана, яка має жирність нижчу ніж 15% і вищу ніж 20%
- Оцет
- М’ясні, рибні та овочеві консерви, якщо є м’ясо, риба, свіжі овочі
- Консерви, що містять олію, томат, оцет
Продукти та страви,
які заборонено виготовляти у ЗДО
- Кисле молоко («самоквас»)
- Сир м’який
- Холодці
- М’ясні і рибні салати
- Холодники
- Паштети
- Тельці
- Форшмак
- Вироби у фритюрі
- Макарони «по-флотськи» з сиром м’яким або м’ясом
- Млинці з сиром м’яким або м’ясом
- Креми
- Морси
- Напої зі штучними барвниками та ароматизаторами
- Страви із нерозведених та непрокип’ячених консервованих фруктових компотів промислового виробництва
Перекисле молоко (простоквашу) можна використовувати лише для приготування тіста
Підстава заборони — порушення технологій і норм
Виконуйте вимоги Інструкції щодо зберігання та приготування продуктів і страв, зокрема дотримуйте:
- технологій приготування
- санітарних правил і норм
Якщо працівники харчоблоку порушили котрусь зі встановлених вимог — продукти та страви з них не годяться до споживання. З огляду на це заборонено використовувати:
- м’ясо, яке:
- заморожували повторно
- розморожували дрібними шматками
- розморожували у воді або поруч із плитою
- рибне філе, розморожене у воді
- вироби з м’ясного або з рибного фаршу (котлети, тюфтельки, зрази, битки тощо), сирники, смажену рибу шматками, печінку, які не пройшли подвійну термічну обробку (смаження на плиті та в духовій шафі)
- м’ясо, птицю, рибу, які відварили для приготування других страв, але після розподілу на порції не прокип’ятили повторно у бульйоні
- яйця, які перед приготуванням страв не замочували на 30 хв у 2% розчині питної соди та потім не промили їх під проточною водою
- кисломолочні напої, які перелили в одну посудину і змішали
- консерви, які не пройшли термічну обробку під час приготування перших і других страв.
«Святкові» заборони
Для частування дітей у свята, наприклад дні народження, використовуйте приготовлені у закладі пироги та пиріжки.
Попросіть батьків не приносити кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, зокрема солодкі газовані.
Чому? Щоб запобігти гострим кишковим інфекціям та харчовим отруєнням дітей.
Натомість дозвольте пригостити дітей фруктами, ягодами та цукерками і печивом промислового виробництва.
⇒ Збірник технологічних карток страв для ДНЗ
Зауважте!Ураховуйте індивідуальні особливості дітей під час розподілу страв.
При цьому зважайте на:
- стан здоров’я
- апетит
- сприймання продуктів.
Обмеження у споживанні продуктів харчування за різних дієт
Дітям, які часто хворіють, мають хронічні захворювання та надлишкову масу тіла й ожиріння, заборонено споживати продукти, що не передбачені:
- дієтою № 5
- дієтою № 7
- дієтою № 8.
Дієтичне харчування призначає лікар ЗДО (лікар відповідного профілю закладу охорони здоров’я)
За дієтичного харчування необхідно змінювати технології приготування страв: здебільшого готують тушковані, варені, протерті страви.
Продукти і страви,
рекомендовані за різних дієт
Продукти і страви | Дієта № 5 | Дієта № 7 | Дієта № 8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
після відварювання можна тушити і запікати | допускається наступне легке обсмажування | ||
|
|
| |
запечена після відварювання | допускається після відварювання легке обсмажування | ||
|
|
|
|
виключити:
| |||
|
|
|
|
|
| ||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
| |
|
|
|
Сезонні заборони на страви
Аби запобігти певним захворюванням, враховуйте пору року під час складання меню.
Страви,
які заборонено вживати у певний період року
Страва | Період року | Запобігання захворюванню | Примітки |
| з 1 березня | на псевдотуберкульоз |
|
| з 15 квітня до 15 жовтня | на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння |
Діти мають правильно харчуватися не лише в дитячому садку, а й удома. Тому співпрацюйте з батьками щодо питань раціонального харчування:
- ознайомте їх із режимом і специфікою харчування у закладі
- проведіть бесіди щодо харчування дітей у колективі та родині на такі теми:
- вечеря дитини вдома
- харчування у вихідні й святкові дні тощо
- розмістіть відповідну інформацію на інформаційних куточках.