Чи вводити до примірного двотижневого меню салати
Запитання
Чи можна вводити до примірного двотижневого меню дошкільного закладу салати?
Відповідь
Так, у примірному двотижневому меню можуть бути салати зі свіжих і варених овочів.
Заборонено готувати лише м’ясні й рибні салати (п. 4.28. гл. 4 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах).
Справи керівника у жовтні: що проконтролювати
При цьому запам’ятайте кілька нюансів, як готувати салати зі свіжих та варених овочів:
- з 1 березня не готуйте салати зі свіжих овочів врожаю минулого року — для профілактики псевдотуберкульозу
- з 15 квітня до 15 жовтня не готуйте вінегрет — для профілактики спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.
Складаючи примірне двотижневе меню на зимово-весняний період, врахуйте, що в холодний період року вінегрет слід готували лише на обід або вечерю, аби кухарі не варили овочі на наступний день.
Після зими забезпечте дітям належний весняний раціон.
З відповідей «Післясмак вебінару з організації харчування в закладі дошкільної освіти» Ольги ЧИКАЛО,
головного спеціаліст відділу дошкільної освіти Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)