Як організувати дієтичне харчування в ЗДО загального типу
Запитання
Відповідно до яких нормативних документів організовувати дієтичне харчування в закладі дошкільної освіти загального типу? І чи обов’язково це робити?
Відповідь
Дієтичне харчування можна організовувати в закладах будь-якого типу. Підстава для цього — призначення лікаря закладу або відповідного профілю закладу охорони здоровʼя.
Дієтичне харчування зазвичай призначають дітям, які часто і тривало хворіють, або мають хронічні захворювання, зокрема в період їх загострення (п. 3.1 гл. 3 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах).
Якщо в закладі зʼявляються такі діти, сестра медична або особа, яка відповідає за організацію харчування:
- переглядає примірне двотижневе меню та картки-розклади страв
- розробляє картотеку страв з дієтичного харчування.
При цьому враховує рекомендації Інструкції щодо вибору продуктів та страв для різних дієт.
У картці-розкладі слід зазначити, що страва призначена для дієтичного харчування.
Дієтичне харчування передбачає зміну технології приготування страв. Їх тушкують, варять, протирають. Для дітей диспансерної групи прийнятними є дієта № 5, № 7 (з обмеженням солі) та № 8 (п. 3.5 гл. 3 Інструкції).
З відповідей «Післясмак вебінару з організації харчування в закладі дошкільної освіти» Ольги ЧИКАЛО,
головного спеціаліст відділу дошкільної освіти Департаменту освіти і науки, молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)