Як готувати салати в дошкільному закладі безпечно

2876

Запитання

У щоденному раціоні дошкільників неодмінно мають бути салати зі свіжих овочів: капусти, моркви, зеленої цибулі, огірків, томатів тощо. Чи легко на практиці забезпечити вживання дітьми салатів зі свіжих овочів у дошкільному закладі? Що робити, коли контрольні органи з тих чи тих причин забороняють готувати салати зі свіжих овочів? Як гарантувати безпечність салатів для дітей?

Відповідь

Звісно, салати — це не лише смачно, а й корисно для здоров’я: як дітей, так і дорослих.

Для приготування салатів можна використовувати овочі сирі, відварні, печені, квашені, солоні. Також можна робити салати з фруктів.

Під час приготування салатів необхідно керуватися певними нормами та правилами, що регламентують і раціон, і меню, і технологію приготування.

Щоб салати зі свіжих овочів були корисними для здоров’я дошкільників, потрібно врахувати кілька важливих аспектів.

Безпечність та якість продуктів харчування і продовольчої сировини

Особи, відповідальні за постачання, мають забезпечити дошкільні навчальні заклади якісними та безпечними продуктами, зокрема й свіжими овочами для салатів.

Навесні часто постає питання про безпечність ранніх свіжих овочів, оскільки вони містять нітрати. Тому працівники дитсадків під час приймання продуктів харчування мають:

  • уважно передивлятися супровідні документи
  • пам’ятати про те, що завжди вправі відмовитися від неякісних продуктів.

Потрібно лише правильно оформити документи (акти).

Навесні, щойно починають поставляти ранні овочі в дошкільні навчальні заклади, навіть допустимий рівень нітратів у них може негативно вплинути на здоров’я дошкільників. Зменшенню вмісту нітратів у овочах сприяє їх холодна обробка, зокрема промивання, вимочування протягом нетривалого часу в холодній воді, механічне очищення тощо.

Технологія приготування

Цей аспект тісно переплітається з попереднім, адже якщо технологію приготування дотримано, то салат зі свіжих овочів буде безпечним.

Ножі та дошки для нарізання овочів мають бути промаркованими. Їх потрібно використовувати лише за призначенням та вчасно замінювати на нові.

Овочі варто ретельно мити та очищувати, за потреби обдавати окропом.

Смак та поєднання продуктів

Тісна співпраця медичних сестер та кухарів з цього питання дасть змогу забезпечити оптимальне поєднання інгредієнтів салатів.

Питання харчування є не лише складне, а й, можна сказати, болюче. Адже замовлення та якість продуктів залежить не від працівників дошкільного навчального закладу, а от відповідальність здебільшого завжди перекладають на них. Однак якщо докласти зусиль — у будь-якій ситуації можна знайти вихід.

Головне — не боятися обстоювати свою позицію, а якщо хтось забороняє, наприклад, готувати салати, то має бути відповідний підтверджувальний документ, а не просто слова.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Дитсадок для всіх: як ефективно впровадити інклюзію в дошкільному закладі

Дітям з особливими освітніми потребами дошкільного віку гарантоване законом право здобувати освіту в інклюзивних групах закладів дошкільної освіти. Як комплектують інклюзивні групи та які документи подають батьки - розглядаємо в статті
85225

Тиждень безпеки в ЗДО: як спланувати та провести

Тиждень безпеки дитини є важливим для систематизації знань дітей про безпечну поведінку й довкілля. Діти мають дізнаватися про правила безпечної поведінки і від педагогів, і від батьків. Як організувати комплексну роботу із взаємодією всіх учасників освітнього процесу — дізнаємося із статті
121297

Безпека влітку: на що звернути увагу під час прогулянок з дітьми

Як подбати про безпечне освітнє середовище на території дошкільного закладу влітку, що перевірити до початку літнього оздоровчого періоду та яких вимог безпеки дотримати під час прогулянок з дітьми – читайте у статті
12421

Підготовка до літнього періоду в дошкільному закладі: 10 завдань керівника

Добігає кінця навчальний рік. Більшість закладів дошкільної освіти продовжують працювати, щоб підтримати батьків у цей важкий час. Які ж завдання стоять перед керівником на час літнього оздоровчого періоду?
54724