Які продукти харчування враховувати в денну норму

15

Запитання

Чи включати до основних груп продуктів харчування сік томатний, який використовуємо у стравах замість пасти томатної? Чи враховувати в денну норму забезпечення дітей фруктами лимон, який додаємо в чай, і ті фрукти, які кладемо в компот? До якої групи продуктів харчування віднести плоди шипшини та квіти гібіскусу. Чи враховувати всі ці продукти харчування, коли аналізуватимемо виконання норм харчування?

Відповідь

З’ясуємо, які продукти належать до основних груп продуктів харчування у ЗДО. Керуємося при цьому Нормами організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженими постановою КМУ від 24.03.2021  305 (далі — Норми).

Організація харчування в укритті за оновленими вимогами

Які продукти включати до основних груп продуктів харчування, а які  ні

Включати

Не включати

ті, що містять Додатки 1 та 2 до Норм

ті, що використовуєте як допоміжні інгредієнти згідно з технологічною документацією на страви та кулінарні вироби (п. 9 Норм). Це, зокрема, борошно, дріжджі, спеції, прянощі, сухарі панірувальні, паста томатна, кислота лимонна, цукор ванільний, крохмаль, сода, оцет

Відповідно, коли аналізуватимете виконання норм харчування у ЗДО, не враховуйте допоміжні. Однак хліб та яйця курячі в котлеті, хлібці рибному тощо, хоч і використовуєте як допоміжні, враховуйте. Ці продукти впливають на енергетичну цінність страви, а отже і на калорійність раціону за окремими прийомами їжі та добову. У журналі обліку виконання норм харчування зазначайте їх окремим рядком.

Сік томатний — не допоміжний продукт, тому його враховуйте в норми. Щодо пасти томатної, то її можете замінити в борщі, капусняку, голубцях лінивих, бігосі тощо пюре томатним. Воно буде допоміжним інгредієнтом.

Щодо свіжих фруктів, які закладаєте в компот, то вони належать до групи основних продуктів харчування. Їх норма є в Додатках 1 та 2 до Норм. Відповідно кількість фруктів у компоті та лимона в чаї враховуйте, коли аналізуєте виконання норм харчування.

Плоди шипшини відносьте до фруктів та ягід сушених, квіти гібіскусу — до чаю. Чому останні до чаю? Із квітів гібіскусу виготовляють чай каркаде. Його закуповують за позицією: М’ята суха, чай каркаде — показник національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник» — 15860000-4: Кава, чай та супутня продукція.

Висновок

До основних груп продуктів харчування дітей у ЗДО включайте ті, що містять Додатки 1 та 2 до Норм, і не включайте ті, що використовуєте як допоміжні інгредієнти згідно з технологічною документацією на страви та кулінарні вироби. Це, зокрема, борошно, дріжджі, спеції, прянощі, сухарі панірувальні, паста томатна, кислота лимонна, цукор ванільний, крохмаль, сода, оцет.

додаток

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як організувати харчування в укритті закладу освіти: нові вимоги

КМУ оновив норми й порядок харчування в закладах освіти з урахуванням умов воєнного стану. Одна з ключових змін — визначено порядок харчування в укритті. Зі статті знатимете, які приміщення та як облаштувати в укритті, щоб забезпечити харчуванням в ньому дітей і працівників
739

Принципи НАССР для закладів освіти

Щоб запровадити систему управління безпечністю харчування НАССР, в закладі освіти потрібно створити групу, яка у своїй роботі керуватиметься сімома принципами
36609