Педагога довантажили предметом не за фахом: чи поширюється кваліфікаційна категорія на все навантаження

260
Автор
начальник управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

Запитання

Педагога довантажили до ставки предметом не за фахом. Курсову перепідготовку від вересня не пройшов. Чи має право директор закладу оплачувати за ці години як спеціалісту (не проводити оплату за присвоєні категорії за фахом)?

Відповідь

Детальний матеріал

Практика управління закладом освіти

Переглянути

Поширення кваліфікаційної категорії на все педагогічне навантаження

Пунктом 12 розділу І Положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 09.09.2022 № 805 (далі — Положення про атестацію), установлено, що педагогічні працівники, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, атестуються з того предмета, який викладають за спеціальністю. У цьому випадку присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження. Необхідною умовою при цьому є підвищення кваліфікації з навчальних предметів (інтегрованих курсів), що обов’язкові для вивчення відповідно до річного навчального плану закладу освіти.

Стосовно кваліфікаційної категорії для оплати праці вчителя, то абзацом п’ятим пункту 12 розділу І Положення про атестацію передбачено, що якщо в міжатестаційний період педагогічного працівника довантажено годинами з інших предметів (інтегрованих курсів), то присвоєна кваліфікаційна категорія поширюється на все педагогічне навантаження до чергової атестації. При цьому відсутня вимога щодо необхідності підвищення кваліфікації з таких додаткових предметів. Цю норму доцільно застосовувати у випадках, коли навчальне навантаження вже розподілено між учителями під час тарифікації, яка провадиться станом на початок начального року, а впродовж його перебігу виникають непередбачувані ситуації, коли навчальні години з окремих предметів залишаються нерозподіленими або незаміщеними — звільнення іншого вчителя посеред навчального року, відсутність через хворобу, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, соціальну відпустку, відпустку без збереження заробітної плати чи з інших поважних причин, зокрема пов’язаних з воєнним станом. У таких випадках не завжди є можливість пройти курси підвищення кваліфікації з предметів, якими директор довантажив вчителя.

Тому при довантаженні вчителя додатково навчальними предметами посеред навчального року, присвоєна йому кваліфікаційна категорія з основного предмета поширюється на все педагогічне навантаження, включаючи години заміни.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Зарплата 2023: як нараховуватимуть

У Профспілці пояснили як змінився порядок обчислення та нарахування таких виплат, як середня зарплата, лікарняні та декретні
196681