Чи можна перевести педагогів ЗЗСО на строкові трудові договори

66
Автор
начальник управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

Запитання

За яких умов педагогічних працівників приймають на строкові трудові договори?

Відповідь

Детальний матеріал

Журнал «Практика управління закладом освіти»

Переглянути

Профспілка працівників освіти і науки України роз’яснює, що немає законодавчих підстав для переведення педагогів закладу загальної середньої освіти на строкові трудові договори.

Законодавство не вимагає приймати педпрацівників на роботу за строковими договорами.

Відповідно до статті 21 КЗпП працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Установлено, що особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (зокрема матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, зокрема дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін. Сфера застосування контракту визначається законами України.

Статтею 23 КЗпП встановлено, що трудовий договір може бути:

  1. Безстроковим, що укладається на невизначений строк
  2. На визначений строк, встановлений за погодженням сторін
  3. Таким, що укладається на час виконання певної роботи

Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами. Зважаючи на тривалість і безперервність освітнього процесу, законодавство у галузі освіти не вимагає приймати педагогічних працівників та інших працівників ЗЗСО на роботу за строковими трудовими договорами.

Норма щодо строкових договорів стосується лише керівників закладів освіти

Згідно зі ст. 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту» керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти обирають на посаду за результатами конкурсу.

Трудовий договір укладають на шість років на підставі рішення конкурсної комісії. Після закінчення строку, на який укладено строковий трудовий договір, трудові відносини припиняються та не можуть бути продовжені на невизначений строк.

З особою, яка призначається на посаду керівника закладу загальної середньої освіти вперше, укладається трудовий договір строком на два роки. Після закінчення строку дії такого строкового трудового договору та за умови належного його виконання сторони мають право продовжити строк дії відповідного строкового трудового договору ще на чотири роки без проведення конкурсу.

 

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Співпраця з органами громадського самоврядування в закладі освіти

Моделі співпраці з органами самоврядування: від авторитарної, коли керівник одноосібно відповідає за все, до демократичної — коли орган самоврядування отримує максимум повноважень. Обирайте свою!
607

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
253660

Роз’яснення до Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів

Щодо практичного застосування положень Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти
8930

Формування оптимальної мережі закладів освіти: результати аналізу діяльності місцевих органів управління освітою

У грудні 2022 року управління Державної служби якості освіти України в областях проаналізували діяльність 21 місцевого органу управління освітою територіальних громад . Що з'ясували — у статті.
1689