Чи може бібліотекар заміняти класного керівника?

65
Автор
начальник управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України

Запитання

Чи можна класним керівником на заміну поставити бібліотекаря, який має педагогічну освіту, але призначений лише на посаду бібліотекаря?

Відповідь

Детальний матеріал

Журнал «Практика управління закладом освіти»

Переглянути

Пунктом 2.1 Положення про класного керівника передбачено, що обов’язки класного керівника покладаються на педагогічного працівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, який має педагогічну освіту, здійснює педагогічну діяльність, фізичний та психічний стан здоров’я якого дозволяє виконувати ці обов’язки. Згідно з пунктом 2.2 Положення про класного керівника обов’язки класного керівника покладаються директором закладу на педагогічного працівника за його згодою. У виняткових випадках з метою дотримання прав та інтересів учнів та їх батьків зміна класного керівника може бути здійснена протягом навчального року.             

Відповідно до пункту 91 Інструкції № 102 працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу в цьому ж закладі, але в середньому не більше 2 годин (12 годин на тиждень, якщо вони на основній роботі отримують повний посадовий оклад (ставку).

Відповідно до пункту 63 Інструкції № 102 навчальне навантаження між вчителями та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі.

При цьому слід зазначити, що ні Інструкцією № 102, ні Положенням про класного керівника не заборонено покладати обов’язки класних керівників на інших вчителів на час відсутності основного вчителя.

Тому виконання обов’язків класного керівництва можна покладати на тих педагогічних працівників, які обіймають посаду вчителя незалежно від виконуваного ними обсягу навчального навантаження, зокрема й на час відсутності вчителя — класного керівника. Така його заміна можлива й бібліотекарем з педагогічною освітою, який має навчальне навантаження з відповідних предметів або ж замінює тимчасово відсутнього вчителя, незалежно від обсягу такого навантаження чи кількості годин заміни.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Працівники втратили інтерес до роботи: яку модель мотивації обрати

Ви постійно мотивуєте працівників — нараховуєте премії, доплати, влаштовуєте конкурси на кращого працівника місяця. Однак ліпше працювати вони не починають. Чому мотивація не працює? Насправді працює, але за умови, що вона правильно побудована. Оберіть ефективну модель мотивації ваших працівників
18721

Який він – сучасний керівник закладу освіти?

Креативний, самодостатній, розуміє як створити комфортний освітній простір у закладі, реалізовує успішні ідеї щодо покращення якості освіти, забезпечує умови для самореалізації дітей та педагогів. Впізнаєте себе? Тоді ви ідеально підходите на посаду керівника. Та це ще не всі характеристики. Детальніше - у публікації.
28923

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32546