Результати реформи шкільного харчування в 2024 році

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на Messenger-канал Messenger — Експертус Освіта! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

Шкільне харчування — інвестиція в здорове покоління, міцні громади, економіку й відновлення країни

Реформа шкільного харчування в 2024 році

Перевірки та інституційний аудит: яка різниця

У Києві нещодавно відбулася подія щодо річних результатів упровадження реформи шкільного харчування. До заходу долучилася перша леді України Олена Зеленська та представники профільних міністерств і команди реформи.

Учасники обговорили досягнення та недоліки кожної стратегічної цілі реформи. Однією з яких є забезпечення безоплатним харчуванням учнів початкових класів. Для цього уряд виділив 2 млрд гривень у формі субвенції, щоб учні 1–4 класів мали в школах одноразовий гарячий сніданок чи обід.

Зокрема, у першому півріччі Всесвітня продовольча програма ООН підтримувала заклади освіти у 13 областях і профінансувала 30% вартості щоденних гарячих обідів для 90 тисяч учнів початкових класів. З нового навчального року програму розширили, що дало змогу компенсувати вартість обідів уже для 160 тисяч дітей у 16 регіонах.

Щодо модернізації шкільних їдалень, то цього року було оновлено 20 % харчоблоків у школах, та виділено для цього 1,5 млрд грн із державного бюджету.

Також було розроблено інноваційне рішення для оптимізації організації харчування — перша в Україні фабрика-кухня, яка запрацювала в Бучі на Київщині. Щодня там готують 7,5 тисяч порцій для 16 закладів освіти. Будівництво другої фабрики-кухні триває в Лозовій на Харківщині.

Окрім того, близько 4200 шкільних кухарів пройшли спеціальне навчання для покращення якості шкільного харчування. Для ефективної підготовки фахівців у 15 областях створили 21 кулінарний хаб — навчальні центри, де поєднують теоретичні знання з практичними навичками.

А підтримка ЮНІСЕФ  в Україні допомогла поширити комунікаційну кампанію щодо формування культури здорового харчування серед дітей та їхніх батьків / опікунів.

У серпні стартувала друга хвиля всеукраїнської комунікаційної кампанії «Головне — що всередині», яка допомагає підліткам навчитися вибирати корисні та якісні продукти замість менш здорових альтернатив. За період другої хвилі кампанії вдалося охопити майже 7 млн осіб.

«Наша четверта мета — глобальна. Ми хочемо, щоб українці усвідомлено обирали здорове харчування. Щоб здорові звички формувалися в дитинстві. Проте, звісно, ще дуже багато кампаній і просвітництва знадобиться, щоб харчові звички цілої країни змінилися», — зазначила Олена Зеленська. 

Також учасники заходу сформували завдання реформи на 2025 рік — масштабування на всі громади країни та поступове розширення програми безоплатного харчування для школярів 5–11(12) класів.

За матеріалами МОН

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Інструктажі з питань охорони праці для працівників закладу освіти

Під час прийняття на роботу та періодично працівники закладу освіти зобов’язані проходити інструктажі з питань охорони праці. Які види інструктажів існують, хто їх проводить з працівниками та за яких умов — далі у статті
17557

Яким буде НМТ—2026

Уже чотири роки Український центр оцінювання якості освіти замість традиційного ЗНО проводить НМТ. Як проходитиме НМТ у 2026 році, починаємо дізнаватися вже зараз
1149

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді