Результати реформи шкільного харчування в 2024 році

Шкільне харчування — інвестиція в здорове покоління, міцні громади, економіку й відновлення країни

Реформа шкільного харчування в 2024 році

Перевірки та інституційний аудит: яка різниця

У Києві нещодавно відбулася подія щодо річних результатів упровадження реформи шкільного харчування. До заходу долучилася перша леді України Олена Зеленська та представники профільних міністерств і команди реформи.

Учасники обговорили досягнення та недоліки кожної стратегічної цілі реформи. Однією з яких є забезпечення безоплатним харчуванням учнів початкових класів. Для цього уряд виділив 2 млрд гривень у формі субвенції, щоб учні 1–4 класів мали в школах одноразовий гарячий сніданок чи обід.

Зокрема, у першому півріччі Всесвітня продовольча програма ООН підтримувала заклади освіти у 13 областях і профінансувала 30% вартості щоденних гарячих обідів для 90 тисяч учнів початкових класів. З нового навчального року програму розширили, що дало змогу компенсувати вартість обідів уже для 160 тисяч дітей у 16 регіонах.

Щодо модернізації шкільних їдалень, то цього року було оновлено 20 % харчоблоків у школах, та виділено для цього 1,5 млрд грн із державного бюджету.

Також було розроблено інноваційне рішення для оптимізації організації харчування — перша в Україні фабрика-кухня, яка запрацювала в Бучі на Київщині. Щодня там готують 7,5 тисяч порцій для 16 закладів освіти. Будівництво другої фабрики-кухні триває в Лозовій на Харківщині.

Окрім того, близько 4200 шкільних кухарів пройшли спеціальне навчання для покращення якості шкільного харчування. Для ефективної підготовки фахівців у 15 областях створили 21 кулінарний хаб — навчальні центри, де поєднують теоретичні знання з практичними навичками.

А підтримка ЮНІСЕФ  в Україні допомогла поширити комунікаційну кампанію щодо формування культури здорового харчування серед дітей та їхніх батьків / опікунів.

У серпні стартувала друга хвиля всеукраїнської комунікаційної кампанії «Головне — що всередині», яка допомагає підліткам навчитися вибирати корисні та якісні продукти замість менш здорових альтернатив. За період другої хвилі кампанії вдалося охопити майже 7 млн осіб.

«Наша четверта мета — глобальна. Ми хочемо, щоб українці усвідомлено обирали здорове харчування. Щоб здорові звички формувалися в дитинстві. Проте, звісно, ще дуже багато кампаній і просвітництва знадобиться, щоб харчові звички цілої країни змінилися», — зазначила Олена Зеленська. 

Також учасники заходу сформували завдання реформи на 2025 рік — масштабування на всі громади країни та поступове розширення програми безоплатного харчування для школярів 5–11(12) класів.

За матеріалами МОН

Дитяче меню під час свят

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичний огляд майбутніх першокласників - 2025

Коли діти повертаються за парти під час війни, головна умова – безпека всіх учасників навчального процесу. Незалежно від того, яку форму навчання для дитини оберуть батьки, саме вони відповідають за проходження обов'язкових щорічних профілактичних медоглядів.
13649

Профільна середня освіта: державний стандарт

КМУ затвердив Державний стандарт профільної середньої освіти 25 липня 2024 року. Що закладено в документі, як реалізовуватимуть концепцію профільної середньої освіти — у статті.
545

Порушення академічної доброчесності в школі

У Законі про освіту є інструмент боротьби з порушенням академічної доброчесності — стаття 42. Які є види, випадки та відповідальність за порушення академічної доброчесності — читайте у матеріалі.
26625

Як розробити стратегію розвитку закладу освіти

Розробити стратегію розвитку закладу — означає спроєктувати бажаний стан закладу освіти, що містить місію, цінності, основні принципи діяльності, цілі, візію та конкретні заходи з реалізації стратегії. Розбираємо цей документ у статті.
54881

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді