Нещодавно Кабінет Міністрів України схвалив виділення державної субвенції в розмірі 2 мільярди гривень на організацію гарячого харчування учнів 1–4 класів у 2024 році.
Таким чином місцеві ради мають організувати гаряче харчування учням початкових класів. Це можуть бути або сніданки, або обіди — залежно від організації навчання.
Про особливості організації харчування в школі розповів заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків.
«Харчування в школі — це не лише про їжу, а насамперед про здоров'я дітей і формування корисних звичок на все життя. Державна субвенція на гаряче харчування для всіх учнів початкової школи — це спосіб захистити дітей та піклуватися про їхній фізичний, соціальний та емоційний добробут, що набуває особливого значення в умовах повномасштабної війни в Україні», — зазначив посадовець.
Нова субвенція, яку виділив уряд, — це допомога держави місцевим радам у забезпеченні збалансованого харчування для учнів початкових класів.
Раніше безплатне харчування отримували учні пільгових категорій за кошти місцевих бюджетів. Інколи харчування учнів 1–4 класів могло здійснюватися на умовах часткового співфінансування, але це не було обов’язковим — кожна громада під час ухвалення такого рішення відштовхувалася від власних фінансових ресурсів.
Відповідно до умов оновленої субвенції, місцеві ради мають організувати одноразове гаряче харчування учням початкових класів у школах, гімназіях чи ліцеях комунальної форми власності. Це можуть бути або сніданки, або обіди — залежно від організації навчання.
Державну субвенцію можна використовувати на:
- придбання продуктів, якщо заклади освіти харчують учнів самостійно;
- відшкодування 70% від вартості послуг кейтерингу чи аутсорсингу, якщо заклад освіти залучає підрядників.
Зокрема, розподіл субвенції у 2024 році на харчування здійснено з розрахунку 50 грн на одного учня на один навчальний день. Місцевим радам також не заборонено залучати кошти місцевих бюджетів і додаткові джерела фінансування, наприклад, міжнародну технічну допомогу від партнерів з розвитку тощо.
Один із викликів субвенції — це зміни в кількості учнів, які навчалися дистанційно минулого навчального року, а цього навчального року вже очно або в змішаному форматі, через це не були внесені до розрахунку обсягу субвенції для конкретної територіальної громади.
Щоб подолати цей виклик, МОН цього року планує перерозподілити обсяг субвенцій між бюджетами територіальних громад. Для цього закладам освіти важливо передати актуальні дані щодо кількості учнів у 2024/25 навчальному році через систему ПАТ «АІКОМ».
Окрім того, в освітньому відомстві планують нову постанову щодо питання забезпечення харчуванням під час повітряних тривог у закладах освіти. Вона значно розширить можливості щодо способів організації харчування в укриттях, переліку харчових продуктів, враховуватиме різні режими роботи закладів і міститиме оновлені норми споживання харчових продуктів в укриттях.
Нині дозволено харчуватися в укриттях їжею, принесеною в боксах з харчоблоку, а в разі довготривалої тривоги іноді роздавати дітям сухий пайок. До його складу можуть входити овочеві і фруктові пюре, бутерброди з твердим сиром, фрукти, сік, вода, інші незаборонені страви буфетного асортименту.
Інше питання, що турбує громадськість, — коли розпочнеться безоплатне харчування в закладах освіти.
Громади намагаються якнайшвидше розв'язати ці питання, але кожна з них має свої особливості — наприклад, деякі з них уже мають договори з підрядниками, а укладення нових договорів, проведення тендерів і закупівлі займає час.
Тому кожна громада самостійно розв'язує питання забезпечення учнів 1–4 класів харчуванням з огляду на актуальну ситуацію. Головне — це пришвидшити використання коштів субвенції та забезпечити безоплатним харчуванням учнів, бо ця субвенція неперехідна, тобто, якщо кошти не будуть використані до кінця року, їх повернуть у державний бюджет.
За матеріалами Освіта.юа