У Житомирі незабаром відкриється Європейський цифровий інноваційний хаб

В Житомирі на базі Поліського університету створюється Європейський цифровий інноваційний хаб

Впровадження цифрових технологій у сферу освіти

Як підготуватися до уроку за допомогою нейромереж

Консорціум у складі Поліського національного університету, Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської обласної військової адміністрації, Житомирської міської ради, Державного космічного агентства України, Національного центру управління та випробувань космічних засобів, компаній Encon Trade, Encon, ІTM Cargo LLC, AMM Project Sp. z o.o. та ESRI Ukraine став переможцем конкурсу зі створення Європейських цифрових інноваційних хабів в Україні, який проведений Єврокомісією в межах програми ЄС «Цифрова Європа».

Тому в Житомирській області створюватиметься єдиний Європейський цифровий інноваційний хаб POLIDIH (Поліський цифровий інноваційний хаб). Його діяльність розповсюджуватиметься на всю північну частину України. 

Насамперед, хаб допомагатиме малому й середньому бізнесу та державним організаціям вдосконалювати виробничі процеси, продукти або послуги за допомогою сучасних цифрових технологій, зокрема геоінформаційних та космічних, автоматизації виробничих процесів тощо. Створена організація отримає фінансову підтримку у розмірі майже півмільйона євро у наступні 4 роки.

POLIDIH являє собою комплексну відповідь на заклик ЄС до Європейських центрів цифрових інновацій (EDIH), яка точно відповідає наступним цілям:

  • Поглиблення цифрової трансформації в північних регіонах України (Житомирська, Київська, Чернігівська, Рівненська та Волинська області). 
  • Надання спеціалізованих цифрових технологій з особливим акцентом на геоінформаційні послуги (ГІС).
  • Обслуговування ключових бенефіціарів, включаючи малі та середні підприємства (МСП) та організації державного сектору. 
  • Забезпечення відкритого, прозорого та недискримінаційного надання послуг у форматі єдиного вікна.
  • Участь у мережах та співпраці з місцевими зацікавленими сторонами та європейськими інноваційними мережами, включаючи DTA, EEN та Startup Europe.
  • Розробка програм підвищення кваліфікації. 
  • Взаємодія з Європейською комісією для підтримки впровадження секторальних, МСП та е-урядових політик тощо.

Також відповідно до цілей Європейського центру цифрових інновацій (EDIH), POLIDIH зосереджується на 4 основних напрямах:

  1. Передінвестиційне тестування, яке полягає в пропонуванні найсучасніших програмних та технічних інструментів та методів зацікавленим сторонам для впевненого оцінювання та впровадження інноваційних ГІС-технологій для покращення їх діяльності.
  2. Підвищення кваліфікації та навчання, яке включає розробку конкретних навчальних програм та курсів у галузі цифрових технологій. POLIDIH має на меті підвищити кваліфікацію працівників МСП та державних установ, узгоджуючи це з більш широкою метою підвищення цифрових компетенцій в ЄС.
  3. Підтримка фінансування, що означає можливість POLIDIH надавати фінансову допомогу для підтримки інноваційних проєктів, ініційованих МСП, державними установами та іншими зацікавленими сторонами, з метою сприяння розробці та впровадженню інноваційних рішень з використанням ГІС-технологій та цифрових інструментів.
  4. Створення єдиної мережі та доступу до екосистем підтримки у Поліссі, що сприяє безперешкодному доступу до інноваційних екосистем, підтримуючи стратегічну співпрацю та цифрову трансформацію моделі EDIH.

Окрім того, POLIDIH не лише тісно узгоджується з прагненнями EDIH, але й відображає профілі смартспеціалізацій північних коридорів України, викладених у стратегіях регіонального розвитку. Використовуючи ГІС-технології, хаб прагне сприяти інноваціям, економічній стійкості та збереженню навколишнього середовища в цих регіонах.

Також POLIDIH виступає як трансформаційна платформа, призначена для сприяння обміну та використанню геопросторової інформації у різних секторах в регіоні Полісся України.

За матеріалами МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14268

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32477

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
251517

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді