Результати реформи шкільного харчування в Україні презентували на міжнародному рівні

Україна презентувала досвід реформи шкільного харчування на міжнародному рівні

Результати реформи шкільного харчування

Накази з основної діяльності: як скласти

Нещодавно відбулась знакова подія для реформи шкільного харчування в Україні. Уперше наша країна провела захід у межах Коаліції шкільного харчування та Дослідницького консорціуму шкільного здоров'я та харчування.

Під час цього заходу відбулася презентація дослідження «School Meals Case Study: Ukraine» Україна поділилася з міжнародними партнерами своїм успішним досвідом, накопиченим за 4 роки реалізації реформи.

«Це особлива подія, де Україна в новому для себе статусі: як учасниця Коаліції шкільного харчування, глобального об`єднання понад 100 країн. Це почесно та відповідально. Надмета всієї Коаліції шкільного харчування — виростити здорове покоління зі здоровими харчовими звичками, закладеними ще в дитинстві. Цілі України та Коаліції повністю збігаються. Далі йдемо разом», — зауважили перша леді України Олена Зеленська, яка є ініціаторкою реформи шкільного харчування.

Серед ключових досягнень реформи шкільного харчування:

  • оновлення нормативної бази;
  • модернізація інфраструктури;
  • облаштування пілотної фабрики-кухні;
  • підвищення кваліфікації управлінців і кухарів.

Зокрема, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків і заступниця міністра економіки Надія Бігун розкрили вплив якісного харчування на здоров'я учнів та економіку країни. Зі свого боку, керівник Команди реформи шкільного харчування Орест Степаняк представив успішні кейси впровадження змін.

Також під час події учасники обговорили виклики воєнного часу та окреслили нагальні потреби: 

  • підтримку громад для забезпечення гарячими обідами учнів 1–4 класів та дітей пільгових категорій; 
  • модернізацію інфраструктури харчоблоків; 
  • створення можливостей для підвищення кваліфікації кухарів. 

Було презентовано перспективні проєкти з будівництва фабрик-кухонь у Запорізькій, Одеській і Львівській областях.

Окрім того, міжнародні партнери — Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Бюро ВООЗ в Україні, ВПП ООН, Швейцарсько-українські проєкти «Діємо для здоров'я» та DECIDE «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», а також проєкт «Культфуд» Євгена Клопотенка — представили результати своєї підтримки реформи. А гості мали можливість скуштувати страви зі шкільного меню, приготовані кухарями першої в Україні фабрики-кухні в Бучі.

Відповідна подія стала важливим кроком до подальшої співпраці з Коаліцією шкільного харчування. Восени Україна прийматиме регіональний саміт Коаліції.

За інформацією МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді