Результати реформи шкільного харчування в Україні презентували на міжнародному рівні

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на Telegram-канал Педрада. Новини! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

Україна презентувала досвід реформи шкільного харчування на міжнародному рівні

Результати реформи шкільного харчування

Накази з основної діяльності: як скласти

Нещодавно відбулась знакова подія для реформи шкільного харчування в Україні. Уперше наша країна провела захід у межах Коаліції шкільного харчування та Дослідницького консорціуму шкільного здоров'я та харчування.

Під час цього заходу відбулася презентація дослідження «School Meals Case Study: Ukraine» Україна поділилася з міжнародними партнерами своїм успішним досвідом, накопиченим за 4 роки реалізації реформи.

«Це особлива подія, де Україна в новому для себе статусі: як учасниця Коаліції шкільного харчування, глобального об`єднання понад 100 країн. Це почесно та відповідально. Надмета всієї Коаліції шкільного харчування — виростити здорове покоління зі здоровими харчовими звичками, закладеними ще в дитинстві. Цілі України та Коаліції повністю збігаються. Далі йдемо разом», — зауважили перша леді України Олена Зеленська, яка є ініціаторкою реформи шкільного харчування.

Серед ключових досягнень реформи шкільного харчування:

  • оновлення нормативної бази;
  • модернізація інфраструктури;
  • облаштування пілотної фабрики-кухні;
  • підвищення кваліфікації управлінців і кухарів.

Зокрема, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків і заступниця міністра економіки Надія Бігун розкрили вплив якісного харчування на здоров'я учнів та економіку країни. Зі свого боку, керівник Команди реформи шкільного харчування Орест Степаняк представив успішні кейси впровадження змін.

Також під час події учасники обговорили виклики воєнного часу та окреслили нагальні потреби: 

  • підтримку громад для забезпечення гарячими обідами учнів 1–4 класів та дітей пільгових категорій; 
  • модернізацію інфраструктури харчоблоків; 
  • створення можливостей для підвищення кваліфікації кухарів. 

Було презентовано перспективні проєкти з будівництва фабрик-кухонь у Запорізькій, Одеській і Львівській областях.

Окрім того, міжнародні партнери — Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Бюро ВООЗ в Україні, ВПП ООН, Швейцарсько-українські проєкти «Діємо для здоров'я» та DECIDE «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», а також проєкт «Культфуд» Євгена Клопотенка — представили результати своєї підтримки реформи. А гості мали можливість скуштувати страви зі шкільного меню, приготовані кухарями першої в Україні фабрики-кухні в Бучі.

Відповідна подія стала важливим кроком до подальшої співпраці з Коаліцією шкільного харчування. Восени Україна прийматиме регіональний саміт Коаліції.

За інформацією МОН

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікаційні категорії педпрацівників та ступені освіти: як співвіднести під час атестації

З’ясуємо, чи тотожні поняття «фаховий молодший бакалавр» та «молодший бакалавр». Розберемося, як співвідноситься кваліфікація в документі про освіту та рівень кваліфікації за Національною рамкою кваліфікацій і як це впливає на атестацію педагога. А також як атестувати педагогів із середньою спеціальною освітою, отриманою до 1991 року
4861

Атестація вчителів у 2026 році: що? де? коли?

Процедура атестації педагогічних працівників триває ледь не увесь навчальний рік. Нелегко всі процеси тримати в голові — що й коли підготувати, виконати… Тож зібрали тут основне
100028

Санітарний регламент для шкіл: на що директору звернути увагу

Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти діє з 2021 року і замінив відповідний ДСанПіН. Порівняємо ці два документи, а також розглянемо внесені в Санітарний регламент зміни щодо організації освітнього процесу в умовах воєнного стану, аби ви врахували їх у роботі
22665

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді