Алгоритм дій від ДСНС і ЮНІСЕФ, якщо ви опинились під завалами

Що робити, якщо потрапили під завал: алгоритм дій від ДСНС і ЮНІСЕФ

Розбір завалів після ракетного обстрілу

Як навчити дітей дбати про свою безпеку

8 липня росія вкотре завдала масованого ракетного удару по Україні. Внаслідок атаки значних ушкоджень зазнали Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Слов’янськ і Краматорськ. Зокрема, було зруйновано чимало будівель, а десятки людей опинилися під завалами.

Саме тому ДСНС і ЮНІСЕФ сформували декілька порад, як правильно поводити себе в такій ситуації та що робити, якщо під завалами опинилася дитина. 

Допис із цими порадами опублікувала дитяча та сімейна психологиня Світлана Ройз, яка допомагала фахівцям ДСНС та ЮНІСЕФ із супервізією цих матеріалів.

«Я зараз публікую один з найстрашніших для мене самої матеріал. Але ми маємо це знати. Тут зібрані дві теми — як допомоги дорослим і дітям. Нехай ніколи не знадобиться. Безпеки нам усім та життя!» — прокоментувала психологиня.

Насамперед, треба кликати на допомогу та намагатися зателефонувати в службу порятунку за номером 101.

Як зауважила експертка, щоб не погіршити ситуацію, не варто активно ворушитися, оскільки можна випадково зачепити те, на чому тримається завал. Краще оглянути себе та людей навколо й у разі поранення — накласти пов’язку, щоб зупинити кров (якщо це можливо).

Зокрема, для уникнення охолодження можна розтирати кінцівки та вкритися. Однак у ДСНС застерігають: не варто користуватися запальничками чи сірниками, адже, якщо стався витік газу, це може спричинити вибух.

Психологиня також розповіла, що під час розбору завалів рятувальники часто оголошують «хвилину тиші». У цей час треба максимально голосно кликати на допомогу та подавати сигнали:

  • свистіти;
  • кричати;
  • світити ліхтариком;
  • стукати по батареях чи трубах.

Також рятувальники рекомендують купити свисток і тримати його поруч під час повітряних тривог.

Світлана Ройз акцентувала, що якщо під завалами опинилися дитина, то спочатку потрібно покликати її, щоб дізнатися, чи вона у свідомості. Якщо так, слід:

  • запитати, чи їй не боляче та чи може вона поворушити пальцями на руках і ногах;
  • взяти її за руку або обійняти (якщо це можливо);
  • запропонувати подихати разом, щоб заспокоїтися та зменшити тривогу;
  • запропонувати дитині затримати в роті слину та робити рухи, ніби вона щось жує (якщо поруч немає води);
  • увесь час бути з дитиною на зв’язку — розповідати історії, згадувати спільні моменти та нагадувати, що рятувальники обов’язково прийдуть.

За матеріалами НУШ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді