Мінцифри презентувало Білу книгу з регулювання ШІ

Біла книга з регулювання ШІ: Мінцифри дає рекомендації, як підготуватися до майбутніх законів у цій сфері

Біла книга з регулювання ШІ

Як підготуватися до уроку за допомогою нейромереж

Міністерство цифрової трансформації презентувало Білу книгу з регулювання ШІ в Україні.

Детальніше ознайомитися та скачати Білу книгу можна за посиланням

Насамперед розроблений документ дає уявлення про те, як підготуватися до майбутнього законодавства у сфері ШІ та створювати продукти, безпечні для громадян.

«Будь-які різкі рухи щодо інновацій можуть пригальмувати розвиток галузі. Саме тому ми обрали м’який підхід до встановлення регулювання в Україні, який відбуватиметься за принципом bottom-up: спочатку готуємо компанії до вимог, а далі ухвалюємо закон-аналог європейського AI Act», — зауважив заступник Міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

У Білій книзі розміщено важливі дані щодо того, як українці ставляться до впровадження штучного інтелекту. Половина опитаних думають про ШІ позитивно, 76% — розуміють його переваги, 73% згодні, що ШІ може полегшити життя.

Зокрема, 45% опитаних розуміють потребу в законодавчому регулюванні використання штучного інтелекту. Саме для того, щоб підготувати суспільство до такого законодавства, і потрібна Біла книга.

Окрім того, держава готова надати компаніям загальні та секторальні рекомендації для різних сфер і аспектів використання ШІ: освіти, журналістики, обробки персональних даних тощо.

У Мінцифри також запланували створити добровільні кодекси поведінки, платформу юридичної допомоги для бізнесу, регуляторний простір для тестування високотехнологічних продуктів на відповідність майбутнім вимогам тощо.

Як повідомляють у відомстві, розроблений підхід враховує інтереси ключових стейкхолдерів: громадян, бізнесу і держави. Головна мета — захистити права українців, не зупинивши розвиток інновацій. Для держави це можливість синхронізувати своє законодавство у сфері ШІ з європейським.

За матеріалами Урядового порталу

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді