У МОН роз’яснили щодо особливостей викладання оновленого предмету «Захист України»

Де створюватимуть освітні центри й скільки дітей буде в групах: у МОН розповіли про особливості викладання «Захисту України» з 1 вересня

Особливості оновлення предмету «Захист України»

Як навчити дітей дбати про свою безпеку

Оновлена програма «Захисту України» розрахована на викладання офлайн. Для закладів освіти, які працюють онлайн, з часом підготують адаптовану версію програми. Тому спеціалізовані освітні центри створюватимуть лише в тих областях / громадах, де школярі навчаються очно або в змішаному форматі.

Таку інформацію зазначив заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків під час офіційного відкриття Програми підготовки тренерів, які проводитимуть підвищення кваліфікації вчителів «Захисту України».

Як він зауважив, під час розподілу субвенції між областями, яку спрямують на навчання тренерів і педагогів, а також створення осередків для вивчення «Захисту України», МОН враховувало особливості кожного окремого регіону.

Наприклад, Херсонська область не отримала фінансування, бо там заклади освіти працюють виключно дистанційно, а Харківщина отримала «обмежену суму», оскільки там лише частина закладів освіти працюють (почнуть працювати з 1 вересня) у змішаному форматі. Субвенцію, виділену для Харківщини, спрямують на навчання педагогів, які викладатимуть дисципліну за оновленою програмою офлайн, а також на необхідне обладнання.

«Щодо тих учителів, які не пройдуть навчання, зараз ще триває обговорення. Але найімовірніше вони зможуть використовувати окремі модулі з нової програми, які не стосуються здобуття практичних навичок (домедичної допомоги, управління дронами тощо). Адже викладання цих розділів можливе лише в осередках», — акцентував заступник очільника МОН.

Окрім того він акцентував, що навчання педагогів, які викладатимуть дисципліну онлайн, відбуватиметься в межах підвищення кваліфікації, до якого залучатимуть тренерів.

Зокрема, Андрій Сташків наголосив, що зараз під час вивчення «Захисту України» відбувається поділ учнів і учениць на групи за статтю:

  • хлопців навчають за однією програмою;
  • дівчат — за іншою.

Проте з нового навчального року програма буде спільною для всіх. Але можливість поділу учнів на групи залишиться, зокрема, під час практичних занять (для цього МОН підготує відповідний наказ). У кожній групі має бути приблизно по 15 школярів і школярок.

Джерело: НУШ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Підготовка до засідання педагогічної ради школи

Засідання педагогічної ради — важлива складова роботи закладу освіти. Її актуальність — у колегіальному прийнятті рішень. Розгляньмо її функції та особливості підготовки до засідань
43150

Відпустки – 2024: особливості надання

З 2022 року було введено норми щодо організації трудових відносин в умовах воєнного стану. Це стосувалося і відпусток. 2024 рік вніс свої корективи. Що залишилося сталим, а що зазнало змін – розбираємося у статті
143668

З чого починати цивільний захист у закладі освіти

Все частіше об’єктами уражень ворога стає цивільне населення. Убезпечити найвразливішу категорію – наших дітей – від ракетних атак, зберегти їх життя – ось найважливіше завдання педагогів. Що повинен робити кожен учасник освітнього процесу, хто керує цивільним захистом у навчальному закладі і як організувати цей процес – читаймо далі
86678

Щорічний звіт директора школи

Звітування можна провести в актовому залі, а можні і онлайн. Дізнайтеся, що врахувати для виступу онлайн, як його побудувати і що допоможе зробити його вдалим. Про що звітує директор і за якою структурою — у статті
47076

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді