Для допомоги старшокласникам у академічних ліцеях з’являться кар’єрні радники

У старшій профільній школі можуть з’явитися кар’єрні радники: чим займатимуться такі фахівці

Карє'рні радники для старшокласників у ліцеях

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

Після впровадження в Україні реформи профільної середньої освіти в академічних ліцеях може з’явитися посада кар’єрного радника. Така людина допомагатиме учням і ученицям після десятого року навчання обрати ті предмети, які вони б хотіли вивчати в 11-х й 12-х класах.

Таку інформацію зазначив директор директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України Ігор Хворостяний.

Як він зауважив, саме десятий клас стане для школярів і школярок адаптаційним. Тому логічно було б надавати найпотужнішу підтримку й допомогу із самовизначенням учнівству саме в цей період. Однак профорієнтація має починатися якомога раніше, бодай у базовій освіті.

«Вочевидь, у 10-му класі маємо поінформувати учнівство про те, які є варіанти вибору. Умовно, я планую обрати мовно-літературний профіль. Тоді маю розуміти, що наприкінці 10-го класу зроблю цей вибір, і це означає, що в мене буде більше дисциплін гуманітарного спрямування і менше природничих. Але мені треба про це розповісти й намалювати можливості траєкторії мого руху», — наголосив Ігор Хворостяний.

За його словами, посада освітнього кар’єрного радника в академічних ліцеях є потребою, а не забаганкою, і в МОН зараз активно працюють над цим питанням.

«Одне із завдань моєї роботи якраз стосується того, щоби посада освітнього кар’єрного радника з’явилася в наших закладах освіти. Принаймні можу на 100 % сказати, що зі свого боку зроблю все можливе й залежне, аби це відбулося», — акцентував директор директорату шкільної освіти МОН.

Він також повідомив, що вони з ексміністеркою освіти і науки Лілією Гриневич, яка зараз працює проректоркою в Київському столичному університеті імені Бориса Грінченка, якраз обговорюють можливість запровадження в педагогічній вищій освіті спеціальності освітніх кар’єрних радників. Тому відповідна спеціальність може також з’явитися найближчими роками в українських ЗВО.

За матеріалами НУШ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
5015

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді