В УЦОЯО роз’яснили щодо особливостей і правил проведення НМТ-2024

НМТ під час повітряної тривоги й тимчасові центри в прифронтових регіонах: в УЦОЯО розповіли про особливості цьогорічного тестування

Особливості проведення НМТ-2024

Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

Під час оголошення повітряної тривоги учасники й учасниці НМТ-2024 муситимуть спуститися в укриття й перебувати там до її завершення. Якщо небезпека триватиме менше, ніж 2,5 години, то майбутні абітурієнти й абітурієнтки зможуть повернутися до виконання завдань. В іншому разі, НМТ зупинять і учасникам необхідно буде зареєструватися для участі в додатковій сесії оцінювання.

Таку інформацію зазначила очільниця Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко в ефірі телемарафону. 

Як вона зауважила, більшість майбутніх вступників візьмуть участь в основній сесії НМТ, яка проходитиме з 14 травня до 25 червня.

Проте також передбачено проведення додаткової сесії, реєстрація на яку стартує 10 травня. Зокрема, скласти НМТ у додатковий період зможуть ті випускники й випускниці, які з об’єктивних причин не змогли взяти участь в основній сесії.

«Якщо учасник був зареєстрований в основній сесії, але з поважних причин — захворювання, тривала повітряна тривога — не зумів пройти оцінювання, він також зможе взяти участь в додатковій сесії», — акцентувала директорка УЦОЯО.

За її словами, у Центрі розуміють усю складність цьогорічного тестування. Адже учасникам і учасницям доведеться складати іспити з чотирьох предметів в один день. Утім, за її словами, проводити НМТ в декілька етапів було б неможливим, тому що майбутнім абітурієнтам і абітурієнткам довелося б двічі приїздити до тимчасових екзаменаційних центрів.

«Оцінювання відбудеться не лише в Україні, а й за кордоном, у 32 країнах світу, крім України», — наголосила Тетяна Вакуленко.

Окрім того, вона відзначила, що тимчасові екзаменаційні центри не відкриватимуть на лінії розмежування й на тимчасово окупованих територіях України. Майбутнім абітурієнтам і абітурієнткам з цих територій доведеться приїхати на іспит в інші місця.

Цьогоріч учасникам і учасницям НМТ буде значно простіше працювати в програмному середовищі, адже поряд з кнопкою “зафіксувати“ буде повідомлення про те, коли відповідь була зарахована, і чи була вона зарахована остаточно. А в тестовому блоці з’явиться спеціальна панель навігації з усіма завданнями тесту (квадратики, які світитимуться червоним, щойно учасник зарахує відповідь).

«Якщо система працюватиме повільніше, ніж потрібно, або буде поганий інтернет у школі, то учасник / учасниця має сказати про це інструктору, оскільки проблема може бути не в усьому пункті чи аудиторії, а, наприклад на конкретному комп’ютері. На період відновлення час учасника буде призупинений. Якщо проблему не зможуть розв’язати, учаснику запропонують взяти участь у додатковій сесії», — зазначила очільниця УЦОЯО.

За матеріалами НУШ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
5002

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді