Для шкільних їдалень України презентували збірник страв

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на Telegram-канал Педрада. Новини! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

Команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка презентувала кулінарний збірник для шкільних їдалень

Збірник страв для шкільних їдалень

Відвідування ЗДО без організації харчування: як оформити

У межах розвитку Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативою першої леді Олени Зеленської, команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Євгена Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти. Збірник містить рецепти понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України.

Презентація збірника відбулася в Києві у школі №281 за участю першої леді України Олена Зеленська, міністра освіти і науки Оксен Лісовий, міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко, шеф-кухаря Євгена Клопотенко та інших. Цей крок є продовженням реформи шкільного харчування, яка була ініційована раніше.

Перший збірник страв для шкільних їдалень було опубліковано в 2022 році. Він став одним із перших кроків до реформи шкільного харчування. Нині команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка вирішила створити збірник рекомендованих рецептур із більшою кількістю страв. Усі вони розроблені спільно з провідними нутриціологами та технологами України.

«Нашою метою було створити максимально повний збірник рецептур, щоб урізноманітнити вибір страв у шкільних їдальнях та показати, що харчуватися здорово — це смачно. Я впевнений, що сьогодні кожен зможе обрати для себе страви до душі з-понад 600 варіантів», — розповів автор збірника, шеф-кухар Євген Клопотенко.

Важливо, що усі страви із збірника відповідають вимогам постанови Кабінету міністрів №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». 

У збірнику розміщено 14 розділів і 621 рецептуру. Серед різноманіття страв є і традиційні українські, і популярні страви світової кухні, зокрема зі шкільного меню європейських країн.

Збірник складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подання та оформлення.

«Окремий фокус уваги в межах реформи — це підготовка кухарів. Нещодавно саме затвердили професійний стандарт «Кухар закладу освіти». Крім того, за підтримки партнерів створили кулінарні хаби для підготовки та підвищення кваліфікації кухарів. Минулого року в дев’яти областях України розпочали роботу 11 таких хабів, ще пʼять — відкрили вже цьогоріч. І стільки ж запрацюють до кінця весни», — зауважив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Окрім того, у збірнику враховані актуальні потреби дітей у харчуванні — запропоновано понад 80 альтернатив страв без лактози та глютену, а у кожній технічній картці зазначено наявні алергени.

«Тепер, навіть якщо у школі лише одна дитина має особливі потреби в харчуванні, то вона, як і інші діти, матиме доступ до здорової їжі», — акцентував міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Друковані примірники збірника будуть безкоштовно передані в заклади освіти, провідним фахівцям із впровадження реформи та активним учасникам змін шкільного харчування. 

Онлайн-версію збірника опубліковано у вільному доступі на порталі «ЗнаЇмо» та на сайті Cult Food за посиланням.

За матеріалами МОН

додаток

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Порядок створення груп подовженого дня в початковій школі

Групи продовженого дня допомагають дітям успішно навчатися та розвиватися, а також полегшують життя їхнім батькам. Оглянемо алгоритм утворення та функціонування ГПД у закладах загальної середньої освіти. Також уточнимо особливості діяльності інклюзивних ГПД
170824

Визначаємо строки зберігання документів у закладі освіти

Документи з моменту створення чи надходження і до передавання на зберігання в архів закладу освіти зберігають за місцем формування справ у службі діловодства чи інших структурних підрозділах відповідно до номенклатури справ
244566

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді