Олена Зеленська зустрілася з партнерами щодо розвитку шкільного харчування

Блок під заголовком новини 1  Підпишіться на Telegram-канал Педрада. Новини! Тримаємо руку на пульсі змін без паніки та спаму

У Бучі відбулася партнерська зустріч, присвячена реформі шкільного харчування

Реформа шкільного харчування в Україні

Відвідування ЗДО без організації харчування: як оформити

30 березня 2024 року на «Фабриці-кухні» в Бучі відбулася партнерська зустріч за участю першої леді України Олени Зеленської, заступника міністра освіти і науки України Андрія Сташківа, очільників міністерств, команди офісу реформи шкільного харчування та міжнародних партнерів. 

Метою заходу було обговорення стратегічних цілей реформи шкільного харчування, головною метою якої є забезпечення якісного та здорового харчування дітей в Україні.

Зустріч проходила в два етапи: інтерактивна частина, під час якої учасники ознайомилися з роботою «Фабрики-кухні» та технологічними процесами приготування страв, й офіційна частина з панельною дискусією за участю міністрів і міжнародних партнерів реформи.

«Щоб масштабувати наші здобутки та результати, потрібно більше ресурсів і більше партнерів. Хочемо знайти друзів, які тепер допоможуть втілити такі ж проєкти та продовжити реформу на своєму рівні кожній громаді. Школи та садочки, інші дитячі заклади стали місцем, де попри війну, закладаються здорові харчові звички на все життя, отже, закладається майбутнє всього суспільства», — зауважила перша леді Олена Зеленська.

Під час зустрічі представники українських відомств презентували партнерам 4 стратегічні цілі реформи шкільного харчування, зокрема карту потреб для ліпшого розуміння пріоритетних завдань.

Перша віцепрем’єр-міністерка України — міністерка економіки Юлія Свириденко наголосила на важливості активізації розвитку державно-приватного підприємства у сфері освіти, а також зазначила про важливу потребу підтримки бізнес-екосистеми. 

Віцепрем’єр-міністр, міністр розвитку громад, території та інфраструктури Олександр Кубраков озвучив загальну потребу в будівництві, відновленні та модернізації харчоблоків закладів освіти в усій Україні. 

Зі свого боку міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко підкреслив нагальну потребу в підтримці інформаційної кампанії про здорове харчування, під час формування харчових звичок і здорового способу життя серед учнів, окреслив важливість створення освітніх та дидактичних матеріалів для української школи про вплив здорового харчування.

«Завдяки тісній співпраці з нашими партнерами ми продовжуємо покроково реалізувати реформу шкільного харчування. До кінця 2027 року плануємо здійснити будівництво 24 кулінарних хабів у всій Україні, забезпечення навчання для управлінців та працівників закладів освіти. Важливими також є цифрові проєкти реформи та заснування національної премії для кухарів «ЗнаЇмо Awards», реалізацію якої ми вже запланували. Тож зараз працюємо над створенням кулінарних хабів, автоматизацією систем комплексного обліку та підтримкою освітян і кухарів, які допомагають розвивати реформу», — наголосив заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків. 

Представниками міжнародних партнерів під час панельної дискусії були Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Всесвітньо продовольча програма, The Howard G. Buffett Foundation, Швейцарсько-український проєкт DECIDE. Учасники зустрічі визначили цілі майбутньої співпраці, представили ідеї та ініціативи для посилення взаємодії держави з міжнародними партнерами в розвитку реформи.

За матеріалами МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустки вчителів – 2025: тривалість, порядок надання та оплати

З’ясуємо норми щодо надання відпусток в умовах воєнного стану. Розглянемо види відпусток вчителів та інших працівників закладів загальної середньої освіти, а також питання поділу та перенесення відпустки, оплати відпускних. Надаємо зразок наказу про відпустку
168896

Від А до Я: ваш повний гід по наказах з основної діяльності

Хочете бути впевненими у кожному своєму управлінському рішенні? Наша стаття розкриває ключові аспекти складання та оформлення наказів з основної діяльності. Дізнайтеся про нормативні вимоги, структуру та інші нюанси, щоб ваші накази завжди були чинними, а управління — бездоганним і відповідальним
71904

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

Чи знаєте ви, що цькування в педагогічному колективі може походити не лише від учнів чи батьків, а й від колег та навіть адміністрації школи? Ця прихована війна руйнує атмосферу довіри та професійного зростання. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті
8127

Моніторинг якості освіти в школі: хто, як і навіщо контролює освітній процес

Бажаєте зануритися в систему контролю за освітнім процесом? Наша стаття розкриває, хто саме здійснює моніторинг якості освіти — від внутрішніх ініціатив закладу до зовнішніх державних структур. Дізнайтеся про різні види моніторингу — від локального до міжнародного — та зрозумійте, як його результати впливають на розвиток шкільної освіти
35103

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді