Верховна Рада зробила крок до дебюрократизації освіти

ВР ухвалила закон, спрямований на пришвидшення цифрової трансформації освіти

У ВР ухвалили закон для пришвидшення дебюрократизації освіти

Як організувати укриття працівників та учнів у захисних спорудах

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування інтегрованих інформаційних систем у сфері освіти», який спрямований на пришвидшення цифрової трансформації освіти.

Таку інформацію зазначив голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Як він повідомив, ухвалення закону є першим кроком до зменшення звітності вчителів і директорів.

Відповідно до прийнятого закону в Україні буде функціонувати інтегрована інформаційна система — Автоматизований інформаційний комплекс освітнього менеджменту (АІКОМ), що забезпечить цифрову взаємодію між органами державної влади, органами місцевого самоврядування, закладами та установами освіти, учасниками освітнього процесу тощо.

«АІКОМ дозволить легко і швидко збирати та обробляти достовірну і повну інформацію в сфері освіти. Для цього АІКОМ буде взаємодіяти з іншими електронними інформаційними ресурсами та/або публічними електронними реєстрами у сфері освіти, зокрема з Єдиним державними демографічним реєстром, Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, Державним реєстром актів цивільного стану громадян, Державним реєстром загальнообов’язкового державного соціального страхування тощо», — акцентував очільник профільного парламентського комітету.

Зокрема, АІКОМ поєднає електронні інформаційних ресурсів та/або публічні електронні реєстри у сфері освіти, має забезпечити їх внутрішню та зовнішню інформаційну взаємодію, у тому числі з питань розподілу та перерозподілу міжбюджетних трансфертів з державного місцевим бюджетам, замовлення підручників, документів про освіту, зарахування, відрахування, переведення здобувачів освіти та з інших питань у сфері освіти.

«Також АІКОМ забезпечить ведення в електронній формі ділової документації та подання звітності закладами освіти, здійснення обліку дітей дошкільного та шкільного віку (у тому числі дітей, не охоплених навчанням), учасників освітнього процесу та суб’єктів освітньої діяльності», — зауважив Сергій Бабак.

⇒ Оновлені правила надання відпусток під час воєнного стану

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14280

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32490

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
251952

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді