Оновлено стандарт вищої освіти щодо безбар’єрного середовища

Безбарʼєрність — змінено стандарти вищої освіти

Безбар’єрне середовище в закладі вищої освіти

Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

Нині питання безбар’єрності є не лише питанням комфорту, але й ключовим елементом державної політики в Україні. Проблеми, пов'язані з фізичними, громадянськими, освітніми та економічними бар'єрами, обмежують можливості мільйонів українців. 

Саме тому уряд планує впровадити стратегію в напрямі освітньої безбар’єрності з очікуваними результатами, а також створити рівні можливості та вільний доступ до освіти протягом життя для всіх верств населення. Безбар’єрною має стати вся країна. Усі її опції — кар’єрні, навчальні, побутові розважальні.

Згідно з наказами Міністерства освіти і науки України від 29.12.2023 № 1583 та від 26.01.2024 № 96 внесено зміни до стандартів перших курсів вищої освіти, які почнуть працювати з нової вступної кампанії 2024 року. Ці зміни внесені науково-методичними комісіями та мають намір зробити вищу освіту більш доступною та безбар'єрною. 

Таким чином до освітніх програм підготовки фахівців за спеціальностями «053 Психологія» та «225 Медична психологія» додано тепер вивчення методик надання психологічної допомоги особам, які отримали психологічну травму внаслідок війни:

  • Підготовка фахівців спеціальності «225 Медична психологія» передбачатиме психологічну реабілітацію та психотерапію для пацієнтів, хто отримав психологічну травму внаслідок війни.
  • Стандарт «053 Психологія» доповнено спеціальною компетентністю в частині здатності організовувати та надавати психологічну індивідуальну та групову допомогу, зокрема й особам, які отримали психологічні травми внаслідок війни.

Окрім того, оновлено освітні програми за спеціальностями «191 Архітектура та містобудування» та «192 Будівництво та цивільна інженерія», у галузі знань «19 Архітектура та будівництво». Підготовка таких фахівців передбачатиме спеціальні (фахові компетентності), а саме створення безбар’єрного архітектурно-будівельного середовища.

За інформацією МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4937

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10367

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді