У Мінекономіки дали роз'яснення щодо змін у відпустках освітян

У Мінекономіки прокоментували зміни законодавства щодо відпусток освітян

У Мінекономіки пояснили щодо змін у відпустках освітян

Як працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

Нещодавні зміни в законодавстві щодо надання відпусток у період дії воєнного стану передбачають право, а не обов’язок роботодавця обмежити тривалість щорічної основної відпустки працівника.

Таку інформацію зазначили в Профспілці працівників освіти та науки, посилаючись на роз’яснення Міністерства економіки.

Таким чином, працівники, у яких тривалість щорічної основної відпустки більше ніж 24 календарні дні, можуть отримати за рішенням роботодавця таку відпустку повної тривалості. Саме до такої категорії належать педагогічні працівники.

Окрім того, зберігається можливість оформлення протягом періоду воєнного стану щорічних додаткових, соціальних, навчальних та інших відпусток тривалістю та на умовах, визначених законодавством про відпустки.

«Варто звернути увагу, що обмеження надання щорічної основної відпустки стосується виключно тієї відпустки, що надається за поточний робочий рік. На невикористані відпустки працівника за попередні робочі роки не поширюються обмеження, передбачені частиною першою статті 12», — зауважили в Мінекономіки.

Якщо працівника звільняють, то обов’язок роботодавця компенсувати всі належні йому дні щорічних відпусток зберігається.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Чи надавати відпустку повної тривалості вчителю, який не відпрацював робочий рік

Учителя прийняли на роботу у листопаді. З попереднього місця роботи він звільнився за власним бажанням. Чи можна надати йому влітку щорічну основну відпустку повної тривалості, якщо він не відпрацював повний робочий рік?
4666

Відпустка без збереження зарплати

Із листа до редакції: «Допоможіть розв’язати питання щодо відпустки без збереження заробітної плати. Чи можна відмовитися від неї, якщо заклад освіти вже видав відповідний наказ? На які документи покладатися, щоб аргументувати свою відмову йти в таку відпустку?»
2739

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді