В освітніх установах працюють над посиленням позашкільної освіти та розвитку учнівського самоврядування

Підтримка учнівського самоврядування та розвиток лідерства в межах позашкільної освіти

Система самоврядування учнів у закладах

Демотивованість учня: ознаки та рекомендації

24 січня 2024 року відбулася партнерська зустріч працівників відділу позашкільної освіти та виховної роботи Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти (УДЦПО) з координаторами програми «Мріємо та діємо» і представниками Молодіжної громадської організації «Інститут суспільних ініціатив». Учасники заходу зустрілися з метою покращення взаємодії МОН, УДЦПО, освітніх та громадських установ та організацій в галузі розвитку учнівського самоврядування.

Система позашкільної освіти виконує ключові координаторські функції, сприяючи співпраці з лідерами учнівського самоврядування на рівні громад, районів і областей. За два останні роки у закладах освіти та громадах сформовано органи учнівського самоврядування, а центри позашкільної освіти стали центром виховання майбутніх лідерів країни.

Фахівці УДЦПО активно підтримують органи учнівського самоврядування в закладах загальної середньої та позашкільної освіти. Зокрема, вони координують роботу Всеукраїнської ради старшокласників та Учнівської ліги України, до якої входять представники всіх самоврядних органів закладів загальної середньої та позашкільної освіти. Що є важливим аспектом для формування соціальної активності та громадянської самосвідомості молоді.

Протягом 2023/24 навчального року УДЦПО організував соціально активну платформу лідерських проєктів «Полігон» для проведення навчань, тренінгів, реалізації дитячих культурно-мистецьких, патріотичних ініціатив із залученням державних органів, громадських організацій тощо. Також вона спрямована на розвиток творчих здібностей, екологічної культури та ментального здоров'я учнів, а також привертає увагу міжнародної спільноти до безпеки та розвитку дітей.

Окрім того, з вересня 2023 року проходило навчання лідерів учнівського самоврядування в межах співпраці МОН із Корпусом миру США в Україні за програмою «EmpowerED». Під час навчання учасники вчилися основ планування та втілення проєктів, напрацювання ідей для майбутньої реалізації, зміцнили лідерський потенціал, узяли участь в онлайн-зустрічах з американськими фахівцями з питань демократичного виховання дітей.

За матеріалами МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4951

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10392

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді