Затверджено порядок раннього втручання для виявлення порушень у дітей до 4 років

Уряд ухвалив порядок раннього втручання для виявлення порушень у дітей до 4 років

Раннє втручання для виявлення порушень у дітей

Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

Як підрахували іноземні фахівці, кожен долар, спрямований на раннє втручання, заощаджує до 17 доларів у майбутньому на лікування та спеціальні програми. В українській системі охорони здоров’я механізм раннього втручання запрацює у межах відповідних договорів медзакладів з Національною службою здоров’я України за Програмою медичних гарантій.

Таку інформацію зазначили в Міністерстві охорони здоров’я. 

«Саме система раннього втручання запобігає інвалідизації дітей, у яких виявлені порушення від народження, та необхідності їх утримання в спеціалізованих закладах. І мова не лише про дітей, а і про їх батьків. Це система, яка поліпшує якість життя всієї сім’ї, навіть якщо не завжди можна зробити дитину здоровою», — акцентував очільник МОЗ Віктор Ляшко.

Раннє втручання надає змогу провести якомога більш раннє обстеження дитини спеціалістами різного профілю — лікарем, реабілітологом, дитячим психологом, педагогом-дефектологом, логопедом тощо, що зі свого боку є відповідною роботою для ранньої реабілітації дитини та підтримки сім’ї.

Нині в медзакладах уже можна зробити дослідження виявлення захворювань на ранньому етапі. Наприклад, неонатальний скринінг — дослідження, яке охоплює 21 рідкісне генетичне захворювання та проводиться в перші 48-72 години життя дитини.

Варто зазначити, що скринінг, подальше обстеження й лікування дитини у випадку виявлення ризиків є повністю безоплатними. Аби отримати таку послугу, батьки немовляти мають надати письмову згоду на проведення дослідження.

За інформацією МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4910

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді