У мережі з’явився онлайн-курс для освітян, щоб навчати дітей мінної безпеки

З’явився новий онлайн-курс для вчителів, рятувальників та поліцейських щодо навчання дітей мінної безпеки

Онлайн-курс для освітян щодо мінної безпеки

Вимоги пожежної безпеки: чекліст

18 грудня 2023 р. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з МОН, МВС та ДСНС запустили онлайн-курс «Як навчати дітей мінної безпеки» для освітян, рятувальників та поліцейських. Він присвячений ефективному викладанню мінної безпеки дітям і підліткам з огляду на їхні вікові та психологічні особливості в інтерактивній формі, що відповідає міжнародним нормам мінної просвіти.

Наразі близько 30% території України потенційно забруднено мінами та нерозірваними боєприпасами, що створюють особливу небезпеку для дітей. Саме тому було створено цей курс, який доступний на сайті bezpeka.info.

«Безпека — пріоритет №1. В умовах, коли наша територія забруднена мінами та нерозірваними боєприпасами, відповідальність дорослих — навчити дітей та підлітків мінної безпеки. Розповісти їм про потенційні загрози та пояснити, як залишатися у безпеці. Цей курс допоможе викладачам дізнатися, як ефективно та правильно навчати дітей та підлітків правил мінної безпеки. Реєструйтеся на сайті bezpeka.info, щоб підвищити свою кваліфікацію з викладання безпекових тем», — зауважив міністр освіти і науки Оксен Лісовий. 

Під час проходження онлайн-курс слухачі отримають комплексний план занять із дітьми і підлітками щодо поводження з вибухонебезпечними предметами. Цей план надає викладачам практичні інструменти для формування безпечної поведінки на територіях, потенційно забруднених мінами та іншими вибухонебезпечними предметами. 

ЮНІСЕФ залучив до курсу фахівців у сфері дитячої та вікової психології, педагогіки, інклюзивної освіти, мінної просвіти й поведінкових змін, щоб допомогти учасникам курсу стати ефективними провідниками безпеки для дітей і молоді.

«Навички безпечної поведінки відіграють ключову роль у розвитку дитини, особливо під час війни. Окрім звичного інформування дітей про небезпеки, надважливо формувати в них більш безпечну поведінку. Коли діти засвоюють і демонструють таку поведінку, вона врешті-решт стає звичкою, що може врятувати життя», — зазначив голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде.

Окрім того, курс має дві версії: одна розроблена для освітян, а інша — спеціально для працівників ДСНС та Національної поліції. Курс рекомендовано Методичною радою Українського інституту розвитку освіти.

До програми курсу входять три модулі, які акцентовані на тому: 

  • що дитина має знати про мінну безпеку; 
  • як налагодити взаємозв’язок із дитиною та знайти до неї підхід; 
  • як навчати так, щоб вас почули діти і шести, і 16-ти років. 

Також у курсі висвітлено, як використовувати ігрові формати для викладання мінної безпеки.

Зокрема, всі матеріали, розроблені ЮНІСЕФ для використання в роботі з дітьми різного віку, зосереджені на чотирьох аспектах мінної просвіти: 

  1. Який вигляд мають небезпечні предмети; 
  2. Де вони можуть бути; 
  3. Які попереджувальні знаки сигналізують про небезпеку; 
  4. Як потрібно діяти.

Усі учасники, які пройдуть повний курс, отримають сертифікат про підвищення кваліфікації.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічний звіт директора школи

Звітування можна провести в актовому залі, а можні і онлайн. Дізнайтеся, що врахувати для виступу онлайн, як його побудувати і що допоможе зробити його вдалим. Про що звітує директор і за якою структурою — у статті
46377

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
5016

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді