Результати реалізації Національної стратегії інклюзивного навчання

МОН працює над розробленням Національної стратегії розвитку інклюзивного навчання

Національна стратегія інклюзивного навчання

Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

Освітнє середовище в Україні має стати інклюзивним, безбар’єрним та дружнім до учасників освітнього процесу. Саме тому в межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору МОН реалізовує проєкт «Українська освіта без бар’єрів». 

Цей проєкт повинен створити належні умови для здобуття якісної освіти, соціалізації, підготовки до самостійного життя та професійної діяльності для кожного та кожної.

Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору вже має свої досягнення та напрацювання. Наразі розроблено Національну стратегію розвитку інклюзивного навчання, яку найближчим часом затвердить уряд. Також зростає кількість учнів, що перебувають на довготривалому лікуванні, а тому «випадають» з освітнього процесу. Для того, щоб більше дітей, які перебувають у лікарнях, мали доступ до навчання, за цей рік розширили мережу ДУ «Школа супергероїв» ще на 4 освітні центри — нині їх вже 11 в Україні.

Для учнів з особливими освітніми потребами надруковано 21 назву підручників для 5, 6 та 10 класів шрифтом Брайля та придбано 13 спеціально обладнаних автобусів для транспортування до закладів освіти. У 2024 році заплановано придбати 330 автобусів для дітей з особливими освітніми потребами.

За даними МОН, нині 49 % учнів здобувають освіту за дистанційною або змішаною формами, зокрема на тимчасово окупованих територіях. Для їх ефективного навчання, функціонує освітня платформа «Всеукраїнська школа онлайн». У 2023 році до платформи додали 73 курси для 5–11 класів, понад 3500 відеоуроків з 18 основних предметів, методичні матеріалв, діагностичні тести для виявлення освітніх втрат.

Окрім того, в умовах війни працюють 664 інклюзивно-ресурсні центри (ІРЦ), у яких проводять комплексне оцінювання розвитку, надають корекційно-розвиткові послуги дітям з ООП та здійснюють психолого-педагогічний супровід. У 2024 році передбачено розширення функції та взаємодії ІРЦ із закладами дошкільної та загальної середньої освіти, а також відновлення пошкоджених і зруйнованих центрів.

Джерело: МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді