Поради МОЗ для відновлення після безсонної ночі

Що робити, якщо вночі не вдалося виспатися і на ранок ви почуваєтеся втомленими та розбитими?

Робочий стан після безсонної ночі

Як впоратися з емоційними складнощами: поради

Нічні сирени й обстріли та тривога за себе і близьких додали українцям безсонних ночей.

Саме тому в Міністерстві охорони здоров’я опублікували поради щодо того, як відновитися та підтримати себе після безсонної ночі. 

Білкова їжа. Бажання солодкого — фізіологічна реакція організму після браку сну. Однак після еволюційних процесів солодке не додасть бадьорості, а навпаки посилить сонливість. А от білкова їжа може активувати нейрони, що утворюють орексин — білкові молекули, які сприяють бадьорості. Тому після безсонної ночі краще поснідати яйцями, рибою, м’ясом чи сиром. А якщо дуже хочеться солодкого, то потрібно поєднати його з білком, наприклад з’їсти солодку сирну запіканку.

Кава. Після тривалого часу без сну дуже хочеться якнайшвидше прийти до тями, багато хто використовує для цього кавовий напій. Насправді ж, одна-дві чашки кави додадуть енергії, а от від третьої та наступних краще відмовитись. Великі дози кофеїну можуть викликати тривожність або нервозність.

Денний сон. Для того, щоб відновити сили, можна подрімати вдень 20-30 хвилин, але не більше, інакше після пробудження з’явиться відчуття сонливості. Зокрема, не варто спати після 14:00 години, адже це може порушити нічний сон.

Найкращий час для денного сну — між 12:00 та 14:00, одразу після обідньої чашки кави. Кофеїн починає діяти приблизно через пів години — за цей час ви встигнете подрімати і легко прокинетеся.

Прогулянка на свіжому повітрі. Рух стимулюватиме активність мозку, а сонячне світло (навіть за хмарної погоди) посилатиме на сітківку ока сигнали про те, що зараз день — час бадьорості та активності, й організм блокуватиме вироблення гормону сну мелатоніну. Щодо важких та інтенсивних тренувань, то їх краще відкласти на ті дні, коли ви добре виспитесь. 

Поблажливість до себе. Відсутність або брак сну знижує працездатність, уважність та пильність. Тому після безсонної ночі не потрібно намагатися бути на 100% ефективними. Спробуйте прямо поговорити з керівництвом, що ви зараз не в стані якісно виконувати складні завдання, та попросіть відкласти їх на завтра, або скоротити робочий день. Імовірно, що ваші керівники теж не спали вночі, тому підуть вам назустріч.

Наступного дня та надалі спробуйте повноцінно виспатись і відновитися. 

Джерело: МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4933

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10346

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді