У закладах освіти України впровадять сексуальну освіту

В Україні готуються впровадити сексуальну освіту в навчальних закладах

Сексуальна освіта в Україні

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

У сьогоденні батьки рідко спілкуються з дітьми щодо теми сексу, також цю тему уникають на заняттях вчителі та й у суспільстві такі розмови швидше неприйнятні. 

Саме тому Фонд Олени Пінчук зібрав фахівців різних громадських організацій, психологів і представників держави, щоб поговорити про секс-освіту в Україні.

Відповідно до статистичних даних, діти починають дивитися порно у 8-10 років, а жити статевим життям — у 12-14 років. 

«Кожен із нас знає про кричущі випадки насилля, і ця невтішна статистика — наслідок недостатньої присутності сексуальної освіти на рівнях шкільної освіти й культури в родині», — зауважила директорка Фонду Ольга Сердюк.

Протягом 20 років Фонд Олени Пінчук займається протидією епідемії ВІЛ/СНІД, адже Україна займає перше місце в Європі за швидкістю розповсюдження ВІЛ-інфекції. Вірус імунодефіциту людини — це лише один із наслідків відсутності у суспільства сексуального виховання. 

За словами Марії Єфросиніної, відсутність сексуального виховання призводить до ранньої небажаної вагітності та непоодиноких випадків дівчат, які все частіше стають жертвами насильства. Тому її фонд уже кілька років допомагає постраждалим, серед яких і неповнолітні.

«Сексуальна освіта — це про безпеку, це про кордони, це про фізіологію, це про тіло й про те, як будувати стосунки. Це про культуру згоди, і про те, що є нормальним в стосунках, а що є ненормальним. Це вкрай важливо, адже на нас досі впливають стереотипи», — акцентувала лекторка ГО Дівчата Олександра Бєлєніннік. 

Для того, щоб навчання було ефективним, сексуальна освіта має запроваджуватись на державному рівні. Міністр освіти і науки Оксен Лісовий має певні роздуми щодо того, як це втілити та впровадити в освітній процес. За його словами, є потенціал інтеграції цієї проблематики в предметну частину. Тож навряд чи це будуть гуртки.

Окрім того, фахівці також передбачають можливість створення онлайн-платформи. Пілотний проєкт для учнів старших класів хочуть запровадити на початку наступного навчального року, а далі розроблятимуть матеріали й для молодшої школи.

Проте, для запуску сексуальної освіти в Україні потрібна підтримка держави, готовність до нових викликів у вчителів та, найголовніше, схвалення батьків. Учасники заходу певні — це початок втілення великої мети та якісних змін у суспільстві.

Джерело Факти

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді