Які доплати та надбавки може мати вчитель у 2023 році?

На які доплати та надбавки може розраховувати вчитель у 2023 році

Надбавки до зарплати вчителя

Як поінформувати працівника про умови трудового договору

За престижність педагогічної праці вчителі в 2023 році можуть отримувати надбавку до 30% від посадового окладу (ставки заробітної плати).

Таку інформацію зазначили в Управлінні соціально-економічного захисту ЦК Профспілки. 

Розмір посадового окладу вчителів визначений у наказі Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 № 557. Проте, крім ставки заробітної плати, вчителі можуть отримувати надбавки та доплати за виконання додаткових видів педагогічної роботи та іншої діяльності.

Відповідно до Постанови КМУ від 31.01.2001 № 78, залежно від стажу роботи вчителі можуть отримувати додаткові виплати. А саме це стосується освітян:

  • які працюють понад 3 роки — надбавка 10% від посадового окладу,
  • понад 10 років — 20%,
  • понад 20 років — 30%.

За престижність педагогічної праці вчителям передбачена надбавка в граничному розмірі 30% посадового окладу.

Щодо вчителів, які успішно пройшли сертифікацію, то вони мають отримувати додаткові виплати в розмірі 20% від ставки заробітної плати (протягом дії сертифікату).

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

Окрім того, Постановою КМУ від 28.12.2021 № 1391 «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти» передбачено для вчителів низка інших доплат:

1. За класне керівництво:

  • у 1-4 класах — 20% від посадових окладів,
  • у 5-11 класах — 25% від посадових окладів.

2. За перевірку письмових робіт:

  • з математики — 15% від ставки заробітної плати,
  • з мови і літератури — 20% від ставки заробітної плати,
  • з іноземної мови, технічної механіки (конструювання) та креслення — 10% від ставки заробітної плати, залежно від навчального навантаження;
  • у 1-4 класах закладів загальної середньої освіти — 15% від ставки заробітної плати, незалежно від навчального навантаження.

3. Доплата за завідування:

  • навчальними (навчально-методичними) кабінетами, ресурсними кімнатами, лабораторіями, спортивними залами чи майданчиками становить 10-15% від посадових окладів,
  • майстернями, кабінетами інформатики — 15-20% від посадових окладів.

4. Доплата за роботу в інклюзивних класах (групах) становить 20% від ставки заробітної плати за години роботи в цих класах.

5. Доплата за проведення позакласної роботи з фізичного виховання учнів складає 10-40% від посадового окладу, залежно від кількості класів у ЗЗСО.

6. Доплата за обслуговування комп’ютерної техніки (для ЗО, у яких створені кабінети інформатики) становить 10-15% від ставки заробітної плати.

Зокрема, підвищення посадових окладів передбачене за роботу в певних типах закладів освіти, а також за педагогічні та інші звання. Зокрема надбавки виплачують за:

  • педагогічні звання «вчитель-методист», «викладач-методист», «вихователь-методист», «майстер виробничого навчання I категорії» (15% від посадового окладу);
  • педагогічні звання «старший вчитель», «старший викладач», «старший вихователь», «керівник гуртка — методист», «педагог-організатор-методист», «практичний психолог-методист», «старший вожатий-методист», «майстер виробничого навчання II категорії» (10% від посадового окладу).

Джерело Профспілка прауівників освіти і науки

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4923

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді