Педагоги можуть вносити зміни до змісту навчальної програми

Учителі можуть самостійно змінювати зміст навчального предмета

Зміни у навчальних програмах предметів

Як поінформувати працівника про умови трудового договору

Вчителі в Україні отримали право змінювати зміст навчального предмета. Загалом можуть модифікувати його на 20%.

Така інформація зазначена в інструктивно-методичних рекомендаціях щодо викладання шкільних предметів, які нещодавно опублікувало Міністерство освіти і науки України.

Відповідно до рекомендацій, цього року вчителі можуть розробляти навчальну програму предмета або інтегрованого курсу на основі обраної модельної навчальної програми. Зокрема, можна вносити зміни у зміст навчального предмета чи інтегрованого курсу під час роботи над програмою.

Індивідуальний навчальний план: чи обов'язково складати

Проте потрібно враховувати підготовленість класу, регіональні особливості, робочий навчальний план школи або необхідність своєчасного реагування на конкретні умови навчання.

Таким чином, вчителі можуть доповнювати зміст програми, включаючи регіональний компонент, або навпаки вилучати окремі питання, з метою уникнення надмірної деталізації змісту навчального матеріалу.

Окрім того, педагоги мають право розширювати, поглиблювати або ущільнювати зміст окремих тем програми, зважаючи на потреби учнів, матеріально-технічне забезпечення закладу освіти або запити батьків.

А також вчителі можуть доповнювати тематику практичних та творчих робіт.

За матеріалами МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Щорічний звіт директора школи

Звітування можна провести в актовому залі, а можні і онлайн. Дізнайтеся, що врахувати для виступу онлайн, як його побудувати і що допоможе зробити його вдалим. Про що звітує директор і за якою структурою — у статті
46386

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
5017

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді