Що з культурою харчування в закладах освіти

Теми:
Олена Зеленська пропонує запровадити у школах уроки культури харчування

Уроки культури харчування в школахРобота з цивільного захисту: як організувати

Перша леді Олена Зеленська закликає громади провести в закладах освіти уроки з культури харчування, щоб виростити здорове покоління.

Таку інформацію зазначила Олена Зеленська під час виступу на регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування».

На її думку, мета громади — це не лише нагодувати дітей корисними стравами, а й сформувати ставлення до їжі. І саме у закладі освіти мають дати дітям перші уроки з культури харчування.

«Не просто нагодувати, а виростити здорове й обізнане покоління. Звучить як крута мета, яка вже об’єднує всю країну. Досягаймо її разом!», — наголосила перша леді країни.

У школа хочуть впровадити уроки з культури харчування
Ніна Омельяненкошеф-редактор управлінських видань Експертус Освіта
З 1 вересня діють нові норми й порядок організації харчування у зак­ладах освіти. Заклади намагаються по максимуму забезпечити виконання затверджених вимог до організації харчування та зміни меню. Тому в директорів виникає багато запитань: яке меню використовувати, як його скласти, де взяти нові технологічні карти й побачити збірники рецептур страв, як розраховувати норми харчових продуктів тощо. Ці й інші питання роз’яснила Тетяна Скапа, державний експерт МОЗ

Окрім того, вона відзначила, що в Україні розпочали реформу шкільного харчування і заради цього в останні три місяці охопили всю країну тематичними форумами, присвяченими тому, як правильно її впроваджувати.

«Ми обговорили нове меню та переобладнання харчоблоків, закупівлі та їхню якість, технологічні процеси та питання безпечності. Якими мають бути шкільні обіди, наочно демонструвала НАХГ, просто готуючи їх для всіх присутніх», — зауважила вона.

Зокрема, Олена Зеленська висловила подяку автору страв — шеф-кухарю Євгену Клопотенку і зауважила, що шкільне меню набуло справді ресторанного рівня.

Ініціатива реформи шкільного харчування започаткована першою леді Оленою Зеленською. У травні цього року презентовано оновлене меню для шкільних їдалень. Воно розраховане на 4 тижні, включає 160 страв.

У процесі впровадження реформи було виключено зі шкільного меню сосиски, ковбаси, рибні консерви, обмежили споживання продукції з високим вмістом солі й цукру, натомість додали більше злакових, овочів, фруктів, ягід, молочних та м'ясних продуктів.

Нові норми харчування у школах та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку стануть обов’язковими з 2022 року.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
48176

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді