У мережі опублікували аудіокниги української літератури зі шкільної програми

MEGOGO AUDIO озвучили шкільну програму з української літератури для 5–11 класів

Аудіокниги української літератури

Як підтримати підлітка у кризовій ситуації: 10 порад

«Укрліт» — спільний проєкт Міністерства освіти і науки, медіасервісу MEGOGO, Мінцифри та Дія.Освіта, у межах якого озвучили понад 250 творів з української літератури для учнів 5–11 класів. Виробництвом займалася команда MEGOGO AUDIO — найбільший в Україні сервіс з аудіоконтентом.

До переліку озвучених творів увійшли такі: «Крила» Ліни Костенко, «Кайдашева сім’я» Івана Нечуя-Левицького, «Тіні забутих предків» Михайла Коцюбинського, «Я (Романтика)» Миколи Хвильового, «Місто» Валер’яна Підмогильного та інші.

Зокрема, загальна тривалість усіх творів понад 108 годин. Перелік творів сформований згідно з чинною програмою для загальноосвітніх навчальних закладів з української літератури (рівень стандарту). 

«Цьогоріч дистанційно навчатимуться приблизно 2,5 тисячі шкіл, майже 4 тисячі — у змішаному форматі. Ще кілька сотень тисяч дітей здобувають знання за кордоном, і для них освіта — це живий зв'язок з Україною. Крім того, є діти з інвалідністю і ті, кому аудіоформат просто зручніший. Ці озвучені твори створені, щоби нашим дітям було легше навчатися, легше розуміти інформацію та дозувати навантаження. А для дітей за кордоном — це знак, що ми про них пам’ятаємо, піклуємося і чекаємо додому після війни», — зауважив заступник очільника МОН Андрій Сташків.

Певні великі твори, наприклад, «Енеїда» Івана Котляревського, «Майстер корабля» Юрія Яновського, «Зачарована Десна» Олександра Довженка та інші, команда опрацювала та пропонує у форматі короткого переказу твору. Пізніше планують додати повні версії та уривки творів, а також додавати нові твори, які з'являтимуться у програмі.

У проєкті взяли участь як професійні актори: Павло Буковський, Олександра Кравченко, Артем Каюн, Тетяна Каюн, Володимир Гурін, Людмила Чіркова, Роман Куліш, Вероніка Хникіна, так і зіркові диктори: Володимир Дантес, Олександр Педан, Roxolana, Alyona Alyona, Антоніо Лукіч, Григорій Бакланов, Тімур Мірошниченко, Ната Жижченко.

«На тлі повномасштабного вторгнення ми бачимо зростання користувацького інтересу до освітніх продуктів. Проєкт «Укрліт» відповідає запиту, адже аудіотвори можуть стати предметом інтерактивного навчання в умовах гібридного процесу відвідування школи, а також допомагатимуть вдосконалювати мовленнєві навички», — зазначив СЕО та засновник MEGOGO Володимир Боровик.

Усі твори проєкту «Укрліт» можна безкоштовно послухати в мобільному застосунку MEGOGO у розділі «Аудіо» на смартфонах чи планшетах на базі iOS та Android, а також в автомобілях з аудіосистемами Android Auto та Apple CarPlay.

За матеріалом МОН

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді