Влаштування асистента вчителя у групах подовженого дня

Теми:
У Міністерстві освіти дали роз’яснення щодо особливостей працевлаштування асистента вчителя у групах подовженого дня

Асистент вихователя в групі подовженого дня

Новий професійний стандарт: ВИМОГИМіністерство освіти та науки надало роз’яснення щодо ситуації з труднощами під час працевлаштування та виплати зарплати асистента вихователя групи подовженого дня.

Працівники навчальних закладів занепокоєні тим, що посада асистента вихователя в інклюзивних групах подовженого дня у школах не відповідає вимогам щодо працевлаштування та оплати праці. В документах, які регулюють оплату праці педагогів, взагалі не згадано такої посади.

Як повідомляють освітяни, про цю посаду не зазначається ні в законі про освіту, ні в постанові уряду про інклюзивне навчання, ні в офіційному переліку посад педагогів тощо.

Зокрема, жодні нормативні документи не встановлюють педагогічне навантаження для такого працівника. Усе це створює проблеми під час працевлаштування та нарахування оплати праці.

Серед посадових обов’язків асистента вихователя, допомога в таких процесах:

  • організації навчання в класі з інклюзивним навчанням;
  • допомагає учням з особливими освітніми потребами в організації робочого місця;
  • спостерігає за дитиною з метою вивчення її індивідуальних особливостей, інтересів та потреб;
  • співпрацює з фахівцями, які безпосередньо працюють з дитиною з ООП.

Саме тому виникла потреба в експертному роз’ясненні від Міносвіти щодо працевлаштування та виплати зарплати асистента вихователя групи подовженого дня.

В освітньому відомстві повідомляють, що посада асистента вихователя є педагогічною, і такий працівник має право на всі виплати, гарантовані державою для педагогічних працівників.

Зі свого боку, Міністерство освіти та науки працює над виправленням ситуації з працевлаштуванням та оплатою праці таких працівників. Зокрема, вже розробили проєкт постанови, яка має додати посаду асистента вихователя в навчальні заклади. Документ спрямовано на розгляд до уряду.

Окрім того, уже розроблено проєкт акту, яким пропонується внести зміни до постанов уряду про тарифні розряди та перелік педагогічних працівників.

Щодо типових штатних нормативів, то введення посади асистента вихователя теж можливе. У разі необхідності директор школи може вводити посади, що не передбачені штатними нормативами, й виплачувати їм зарплату згідно з лімітними довідками.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
48176

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді