У закладах освіти може з’явитися християнська етика

Теми:
Міністерство освіти і науки та Рада церков підписали спільну угоду щодо впровадження предмету християнської етики в школах

Договір між МОН і Радою церковВиховний процес у 2021/2022 н. р.: нові рекомендації МОН

Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій та Міністерство освіти і науки підписали угоду про співпрацю щодо викладання курсів морального спрямування. Підписаний документ діятиме впродовж 5 років.

Інформацію про підписану угоду опублікували на сайті Української греко-католицької церкви.

Угоду підписали міністр Сергій Шкарлет та глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), який підписав цю угоду від імені ВРЦіРО як черговий головуючий.

«Це глибший і зобов’язуючий документ, де виписані певні принципи, і, найголовніше, цінності, які обидві сторони зобов’язуються втілювати, зокрема, у виховній і освітній діяльності», — зазначив глава УГКЦ.

В освітньому відомстві повідомили, що ця угода передбачає такі пріоритети діяльності:

  • співпраця у справі проходження ліцензування освітньої діяльності закладів вищої духовної освіти та подальшої акредитації їхніх освітніх програм;
  • забезпечення розвитку приватних садочків та шкіл задля створення рівних умов для всіх закладів освіти цих рівнів;
  • забезпечення належної освіти неповнолітніх дітей, які перебувають у закладах пенітенціарної системи.

Зокрема, Українська греко-католицька церква наголосила, що у першому пункті угоди йдеться про те, що у школах можуть викладати курси морального спрямування.

«Сторони погоджуються щодо необхідності сприяння викладанню курсів морального спрямування у школах, виховання у садочках з метою формування у дітей засад моральності і духовності, забезпечення належного виховання молоді», — зауважили в УГКЦ.

Окрім того, депутатка Інна Совсун підкреслила, що сторони не уточнили, що саме мається на увазі під «традиційними сімейними цінностями українського народу».

«Втім, у публічних заявах захисники «сімейних цінностей» переважно мають на увазі, що жінка має підкорятися чоловікові, що розлучення — це гріх незалежно від того, наскільки нещасним є подружжя, і що навіть у випадку домашнього насильства треба «берегти сім'ю», — прокоментувала Інна Совсун.

Варто зазначити, що раніше міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет спростував міф про обов’язкову християнську етику та наголосив, що школи та вчителі самостійно формуватимуть програму навчання в межах типової освітньої програми.

Як він повідомляв, є лише дисципліна «Етика», і в типовій освітній програмі вона зазначена.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Співпраця з органами громадського самоврядування в закладі освіти

Моделі співпраці з органами самоврядування: від авторитарної, коли керівник одноосібно відповідає за все, до демократичної — коли орган самоврядування отримує максимум повноважень. Обирайте свою!
128

Складаємо штатний розпис закладу дошкільної освіти

Формування штатного розпису є досить непростим процесом. Тож доводиться залучати і працівників дошкільного закладу, і фахівців кадрової служби, і економістів органу управління освітою. Як проектують штатний розпис дошкільного закладу
49003

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді