На Хмельниччині вчительку, яка вчиняла булінг, залишили працювати в школі

Суд визнав факт учинення булінгу вчителькою, але керівництво залишило її працювати в школі

Вчинення булінгу від вчительки

Як поінформувати працівника про умови трудового договору

Вчительку початкових класів Меджибізького ліцею (Хмельницька область) суд визнав винною в булінгу школярів, однак освітянка уникла покарання через закінчення термінів притягнення до адміністративної відповідальності. Вона продовжує працювати в ліцеї.

Таку інформацію зазначили в «Суспільному» із посиланнями на слова представника потерпілих — адвоката Анатолія Яцишина.

Ще в грудні 2022 року батьки третьокласників початкової школи Меджибізького ліцею звернулися із заявами до адміністрації закладу, до поліції та подали судовий позов щодо цькування та приниження учнів вчителькою. Доказами правопорушення стали відеозаписи уроків, які зробили діти.

Як повідомив адвокат, судове засідання відбулося 30 червня 2023 року у Летичівському районному суді. На апеляцію позивачі подавати не планують.

«Вчительку ліцею Валентину Іванишину визнали винною у тому, що все-таки вона вчиняла протиправні дії щодо дітей. Але, оскільки термін притягнення до адміністративної відповідальності — три місяці з моменту вчинення, а момент вчинення був 27 вересня, то суд закрив справу. Одне діло штраф, він не великий, здається, 850 гривень, але сам факт того, що вчителька здійснює такі дії, на нашу думку потрібно було встановити. Наша головна ціль була, щоб все ж таки визнати її виною, оскільки вона вважала, що вона не вчиняла ніякого правопорушення щодо дітей», — роз’яснив Анатолій Яцишин.

Під час судового процесу було встановлено, що вчителька початкових класів Меджибізького ліцею Валентина Іванишина з вересня-листопада 2021 року до 27 вересня 2022 року вчинила булінг психологічного та фізичного характеру щодо малолітніх учнів, а саме обзивала, шарпала за одяг і била чотирьох учнів третього класу. Проте у суді жінка це заперечила — відзначала, що дозволяла собі лише підвищити голос. Зокрема, у справі зазначено, що за даними шкільного психолога, учні, на яких тиснула вчителька, втратили інтерес до навчання та не бажають її бачити.

Адвокат потерпілих акцентував, що до директора ліцею батьки зверталися із проханням звільнили освітянку, але цього не відбулося. Після вироку суду жінка продовжує працювати в закладі освіти.

Наразі батьки готують заяву до керівництва Меджибізького ліцею з вимогою звільнити з роботи Валентину Іванишину.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Цькування на роботі: чи можливо його зупинити?

На жаль, у сучасній школі все частіше звучить слово «булінг». На це явище жаліються учні та батьки з боку вчителів, вчителі з боку батьків та школярів. Але нерідко явище цькування окремих працівників спостерігається і у самому педагогічному колективі – між колегами та з боку адміністрації. Отож, чим відрізняється мобінг від булінгу, як запобігти і як захиститися від такого явища – розбираємося у статті.
4946

Цифровізація української освіти: реалізація, проблеми і перспективи

Через необхідність дистанційного навчання актуальним і перспективним напрямом розвитку вітчизняної системи освіти стала її цифровізація. Що вона передбачає, з якими проблемами зіткнулись розробники Національної платформи цифрової освіти, що чекає педагогів і здобувачів освіти в перспективі – у нашій статті
10370

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді