Зміст завдань НМТ є цінним і може бути багаторазовим у використанні

Усі завдання НМТ є цінним ресурсом, який може бути використаний багаторазово

Зміст завдань НМТ
Як працювати з трудовими книжками під час воєнного стану

Усі завдання національного мультипредметного тесту є цінним ресурсом, який може бути використаний багаторазово в наступних циклах тестування.

Відповідну інформацію зазначили в Українському центрі оцінювання якості освіти щодо теми нерозголошення змісту завдань НМТ, що були використанні цьогоріч.

Як наголосили в Центрі, тестові завдання розробляють з визначеною метою — бути елементами цілісних інструментів оцінювання, метою якого є рейтингування майбутніх вступників.

«Усі завдання, які розробляє Український центр, мають тривалий цикл підготовки — розроблення, кількаразове експертування, апробування, доопрацювання, а тому є цінним ресурсом, який може бути використаний багаторазово відповідно до визначених цілей діяльності центру», — повідомляють в установі.

Зокрема в УЦОЯО зауважують, що збереження використаних на тестуваннях завдань конфіденційними є узвичаєною практикою в умовах проведення комп’ютерних оцінювань.

«Це дає змогу накопичувати базу якісних тестових завдань задля забезпечення об’єктивних  і достовірних результатів за підсумками їх використання на реальних тестуваннях. У перспективі використання таких завдань уможливить проведення порівняльних досліджень тощо», — зауважують у Центрі.

Окрім того, в Українському центрі оцінювання якості освіти із посиланням на практику інших країн повідомляють, що в багатьох освітніх системах не оприлюднюють тестові завдання, які використовують для проведення випробувань, метою яких є відбір вступників до закладів вищої освіти, на відміну від завдань, які використовують для проведення випускних випробувань (матуральних іспитів на зразок української ДПА).

«Для порівняння: матуральні тести в Польщі є загальнодоступними після проведення тестування, натомість відомі у світі тести SAT або ACT, що призначені для відбору до вишів, можна знайти лише як окремі приклади в спеціальних посібниках для абітурієнтів. Нагадаємо, що НМТ є тестуванням, результати якого необхідні лише для вступу до вищої школи і не враховуються як результати ДПА», — наголосили в УЦОЯО. 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
247951

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді