Новий лист МОЗ: як виконати норми харчуванняРеформа системи харчування для дітей шкільного віку активно впроваджується в закладах освіти.
Нещодавно в Україні презентували нове шкільне меню, розробкою якого займався відомий шеф-кухар Євген Клопотенко.
Заступниця міністра освіти і науки Любомира Мандзій зазначила на своїй Facebook-сторінці, що відбувається підготовка до нового навчального року, зокрема шкільного харчування.
⇒ Організація харчування в їдальнях за новим 4-тижневим меню
У зв’язку з цим оновили електронний каталог Prozorro Market, завдяки якому постачають продукти до шкіл. Тепер там враховано нове шкільне 4-тижневе меню, яке складається зі 160 страв.
Таким чином, Постачальники вже можуть запропонувати свої товари для розповсюдження в їдальні. З вичерпним переліком нових категорій, пов’язаних зі шкільним меню, можна ознайомитися за посиланням.
Які кроки потрібно зробити, щоб упровадити нове чотиритижневе меню.
Над розробленням оновленого меню працювала робоча група до складу якої увійшли представники Міністерство охорони здоров'я України, шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проєкту Культура їжі I Cult Food, а також ВГО «Асоціація дієтологів України».
Створений збірник рецептур страв для харчування дітей шкільного віку вже є вільному доступі. Там зазначені вимоги щодо приготування страв та їх калорійність. Усі страви в документі розподілені за категоріями.
Варто зазначити, що Євген Клопотенко розповів наскільки подорожчає оновлене шкільне меню.
«Раніше для того, щоб готувати продукти за всіма вимогами й нормами, треба було 14 гривень. Зараз це буде 14 гривень і 50 копійок. Або для кращого харчування і якості продуктів, — від 14 до 25 гривень», — зазначив шеф-кухар.