Організація харчування в їдальнях за новим 4-тижневим меню

4-тижневе меню підготувала робоча група з великої кількості експертів харчової галузі. Коли обов'язково впровадити у Вашому закладі освіти — розповідаємо у статті

Організуйте харчування за новим порядком: ПРОЙДІТЬ МІНІКУРС

У 65% шкіл були виявлені порушення під час комісійних обстежень щодо готовності до нового навчального року.

Таку інформацію повідомила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час форуму «Реформа системи шкільного харчування».

Порушення в першу чергу стосуються стану обладнання і харчоблоків, де готуватиметься їжа для дітей. Найбільш поширеними порушеннями стали недостатня кількість кухонного та столового посуду, відсутність належних умов для миття рук на харчоблоках та в обідніх залах.

«Цього року при комісійних перевірках звертається увага на дуже багато нових норм у зв’язку із впровадженням нового Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти. Вони стосуються стану утримання території, створення умов для дітей з особливими освітніми потребами, стану забезпечення меблями, створення умов для учнів початкових класів, стану проведення лабораторних досліджень факторів середовища», - зауважила Магалецька.

Нагадаємо, що нове чотирьохтижневе меню стане обов’язковим з 2022 року.

Таку інформацію повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час другого дня всеукраїнського форуму «Україна 30. Здорова Україна».

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, багато шкіл уже мають укладені договори з постачальниками, тому розривати їх посеред бюджетного року буде незручно. Тому нове шкільне меню з 1 вересня введуть лише ті школи, які мають таку змогу. Обов’язковим для всіх воно стане лише з 1 січня 2022 року.

«В дискусії ми ухвалили рішення і ми продовжимо термін введення з 1-го вересня до 1-го січня. Той, хто підготувався,вводять, тим, хто не підготувалися, ми дамо ще шанс на чотири місяці. Але після цього запускаємо сильний контроль, і, будь ласка, органи місцевого самоврядування, директори шкіл це ваша повна відповідальність», – наголосив Віктор Ляшко.

Крім того, МОЗ та МОН надіслали спільне роз'яснення. Відповідно до якого, нові норми харчування набирають чинності з 1 вересня 2021 року. Отже, станом на сьогодні, постанова Кабінету Міністрів від 22 листопада 2004 р. №1591 «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» є чинною та підлягає застосуванню.

Крім того, у відомствах зауважили, що зважаючи на труднощі з організацією закупівель харчових продуктів та/або послуг з харчування, що виникають у закладів освіти та їхніх засновників, МОЗ спільно з МОН розробили проєкт необхідних змін до постанови №305. Зміни стосуються встановлення гнучкого перехідного періоду на нові норми харчування у період з 1 вересня 2021 року до 1 січня 2022 року.

Що в 4-тижневому меню

В Україні презентувати шкільне 4-тижневе меню, яке підготувала робоча група на чолі із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком та командою проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ.

Таку інформацію опублікували на сайті Міністерства освіти і науки України.

Ознайомитися детальніше з розробленими меню, технологічними картами та іншими супутніми документами можна на сайті МОЗ. Планується, впровадження оновленої системи шкільного харчування з 1 вересня наступного навчального року.

Технології приготування страв у дошкільних закладах: картки-розклади

У розробленому меню налічується 160 страв, які будуть використовувати залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Раціон учнів стане більш збалансованим і різноманітним.

«У меню шкільних їдалень з’являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса в раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень», — повідомив шеф-кухар Євген Клопотенко.

Нормативно-правові акти щодо харчування

Зі свого боку, Міністерство економіки підготувало та затвердило низку нормативно-правових актів, що впроваджують нові процедури організації безпечного харчування в закладах освіти:

  • гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти;
  • методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних чинників та контролю в критичних точках, у закладах освіти;
  • методичні рекомендації щодо особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти.

Нові норми харчування дітей в школі

Наступним важливим кроком реформи буде імплементація змін на місцях, впровадження системи контролю, продовження модернізації харчоблоків та популяризації культури здорового харчування в суспільстві.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді