Група українських підлітків робила «псевдомінування» за вказівками рф

Російські спецслужби залучають українських підлітків до «псевдомінувань» — СБУ

Рф залучала українських підлітків до псевдомінування

Які вимоги з безпеки виконати, щоб заклад міг працювати

Служба безпеки України викрила нові факти, які підтверджують, що рф залучає неповнолітніх до підривної діяльності проти України.

Таку інформацію зазначили у пресслужбі СБУ. 

Насамперед СБУ вдалося заблокувати злочинні дії підліткової групи, яка причетна до серії анонімних повідомлень про псевдомінування в столиці й регіонах України.

Серед найчастіших об’єктів «мінування» підлітками були будівлі органів державної влади, а також об’єкти соціальної інфраструктури. Так, у жовтні 2022 року вони одночасно повідомили про фейкові мінування 14 місцевих судів.

За даними слідства, злочинну діяльність учасників групи дистанційно координували представники російської спецслужби. Для цього створили спеціалізовану інтернет-спільноту, до якої регулярно залучали неповнолітніх мешканців різних регіонів України.

Зокрема, після вказівок агресора українські підлітки розсилали на електронні адреси держустанов неправдиві повідомлення про «мінування». Таким чином ворог намагався розхитувати внутрішню обстановку в Україні. «Розсилку» здійснювали від імені сторонніх осіб з використанням спеціальних комп’ютерних програм для приховування локації відправників.

Вимоги пожежної безпеки: чекліст

У результаті розслідування співробітники СБУ викрили організатора групи. Ним виявився неповнолітній мешканець Чернігівської області. Правопорушник мав контакти з представником російської спецслужби, який зв’язувався з ним через месенджер і ставив йому завдання.

Окрім того, під час обшуку місця мешкання цього підлітка було знайдено мобільний телефон і комп’ютер із доказами протиправної діяльності й комунікації з агресором. 

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 259 Кримінального кодексу України («завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів критичної інфраструктури, будівель чи споруд, які забезпечують функціонування органів влади, закладів охорони здоров’я, освіти, … якщо неправдиве повідомлення спричинило тяжкі наслідки чи вчинено повторно»), тривають слідчі дії.

Зауважимо, що санкція статті передбачає покарання до 8 років позбавлення волі. Проте якщо про фейкове мінування повідомили неповнолітні, перед законом відповідатимуть їхні батьки.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.
42293

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді