У Міносвіти пропонують розширити вивчення англійської мови у ВНЗ

МОН розробили проєкт рекомендацій щодо забезпечення якісного вивчення англійської

Вивчення англійської мови у вишах

Як сформувати безпечне і здорове освітнє середовище

У Міністерстві освіти та науки розробили проєкт рекомендацій щодо забезпечення якісного вивчення, викладання та використання англійської мови в українських закладах вищої освіти.

Відповідний документ містить рекомендації з розвитку англійської мови в університетах. Запропоновано наступні методи: забезпечення якісного викладання фахових дисциплін англійською мовою, викладання англійської мови за професійним спрямуванням та англійської мови для академічних цілей.

В освітньому відомстві наголошують, що у процесі реалізації рекомендацій важливо враховувати кращі практики вітчизняних закладів вищої освіти щодо вивчення, викладання та використання англійської мови.

Серед рекомендацій для вищих навчальних закладів, визначення готовності студентів першого курсу до вивчення англійської мови за професійним спрямуванням на рівні, який відповідає вітчизняним освітнім стандартам.

Окрім того, варто визначати готовність студентів першого курсу до вивчення англійської за професійним спрямуванням на рівні В1+ (і вище) і, відповідно, запроваджувати інтенсивні компенсаційні курси кафедрами іноземних мов.

Також кафедрам іноземних мов радять визначити пороговий бал сертифікату ЗНО (НМТ), який є достатнім для того, щоб студент першого курсу продовжував вивчення англійської мови на рівні В1+ (і вище). Можна орієнтуватися на бал, який відповідає шкільній оцінці 8 і вище.

Зокрема, у рекомендаціях зазначено викладання англійської мови за професійним спрямуванням та англійської для академічних цілей у групах із різним рівнем володіння англійською мовою.

Щодо курсів з англійської мови, то рекомендується використовувати автентичні й вітчизняні підручники, друковані, аудіо й відео матеріали з автентичних джерел (ЗМІ, освітніх порталів, сайтів компаній певної галузі тощо).

Окрім того, можна використовувати електронні платформи та інші інструменти дистанційного навчання для реалізації моделі змішаного навчання (blended learning), створювати дистанційні курси інтенсивного вивчення англійської мови для викладачів і студентів, які потребують підвищення рівня володіння англійською мовою тощо.

Свої пропозиції та зауваження до запропонованого проєкту можна надіслати до 14 квітня  за адресою [email protected].

Результати обговорення будуть розміщені на офіційному вебсайті МОН.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Коли День учителя став святом

Людина може за життя ніколи не зустріти журналіста, повара чи бухгалтера. Але кожна людина зустрічається з учителем
14228

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32437

Яка структура 2024/2025 навчального року

Навчальний рік 2024–2025 стартує 2 вересня. Дізнайтеся, коли завершитися навчальний рік, яка його структура та на що звернути увагу в умовах війни
250748

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді