ВР підтримала законопроєкт про реформу дошкільної освіти

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про реформу дошкільної освіти

Реформа дошкільної освіти

Автономізація фінансів ЗДО: розв’язуємо робочі ситуації

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про реформу дошкільної освіти.

Як повідомив ініціатор законопроєкту, голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Володимир Воронов, відповідний законопроєкт має докорінно змінити підходи та систему здобуття дошкільної освіти в країні.

Насамперед така реформа дошкільної освіти передбачає розв’язання проблеми наповненості груп у дитсадках.

Зокрема, серед напрямів діяльності цієї реформи створення центрів педагогічної та психологічної підтримки та допомоги батькам. Це допоможе батькам отримати інформацію про освітні програми, навчально-методичне та інформаційне забезпечення.

Також у законопроєкті запропоновано забезпечення справедливої черговості зарахування дітей до комунальних закладів освіти через чітке визначення території обслуговування.

Окрім того, передбачені й зміни умов роботи педагогічних працівників. Таким чином, вони отримають адекватний обсяг педагогічного навантаження, щорічну оплачувану відпустку 56 днів та можливість вільно обирати освітні програми та форми роботи.

Законопроєкт передбачає функціонування різних форм дошкільної освіти: дистанційної, педагогічного патронажу (педагоги навчають дітей у домашніх умовах) та мережевої, коли дитина навчається у різних дитсадочках одночасно.

Відповідно до змісту документа, зміни стосуватимуться також і форми дитячих садочків. Після ухвалення закону в Україні зможуть офіційно працювати сімейні (свої діти та малеча друзів чи сусідів), мобільні (для дітей з віддалених населених пунктів), «школа супергероїв» (для дітей на стаціонарному лікуванні) та центри педагогічного партнерства для дітей, які від народження знаходяться разом з батьками.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Плануйте справи, щоб встигати

Універсального рецепту, як побудувати день, щоб і робочі, і особисті справи встигнути виконати, немає. Але ж у вас точно є знайомі керівники, які якось із ними справляються. Прочитайте цю статтю і дізналися чотири секрети, як встигати виконувати робочі та особисті завдання і залишатися в ресурсному стані.
2649

Як скласти освітню програму: від теорії до практики

Освітня програма — обов’язковий документ ЗДО. Педагогічні колективи мають право обирати для використання в роботі чинні освітні програми, перелік та особливості реалізації яких обговорює та схвалює педагогічна рада закладу дошкільної освіти.
24474

Як організувати фізкультурно-оздоровчу роботу в закладі дошкільної освіти

Фізкультурно-оздоровчу роботу в дошкільних закладах проводять, аби забезпечити рухову активність дітей та сприяти їхньому повноцінному фізичному розвитку. Розглянемо основні завдання
31243

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді