Дитина без щеплення може бути відсторонена від навчання

Таким дітям установлені альтернативні способи отримання освіти та продовження навчання

Дитина без щеплення може бути відсторонена від навчання

Опорна школа та філія: організуйте роботу з документами

Дитину, яка не має щеплень за віком відповідних до Календаря профілактичних щеплень, можуть на законних підставах відсторонити від занять у навчальному закладі, тим самим забезпечивши безпеку для всіх інших учнів.

Таку інформацію повідомлено в рішенні Верховного Суду України, згідно з яким суд залишив без змін рішення судів, якими було відмовлено в задоволенні позову про визнання недійсним та скасування наказу директора ліцею про відсторонення від занять учениці, не щепленої за віком.

Таким чином, у постанові ВСУ зазначено, що держава, установивши заборону відвідувати школу дитиною, яка не має профілактичних щеплень, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя та здоров’я всіх учасників освітнього процесу.

Власна шкільна соцмережа, централізований освітній процес, архів документів, можливість моніторити якість освіти в закладі — усе це про освітню платформу НUMAN.

Виходячи з цього, право дитини на освіту в школі було тимчасово обмежено з огляду на суспільні інтереси.

Зокрема, права дитини на здобуття освіти не порушені, оскільки для дітей, які не можуть відвідувати заклад освіти за відсутності щеплень, установлені альтернативні способи отримання освіти та продовження навчання, зокрема у закладі освіти.

За словами суддів, доводи про те, що оспорюваними наказами відповідача порушено конституційне право дитини на освіту, є безпідставними.

«Вирішуючи питання про співвідношення норм статей 3 та 53 Конституції України, не можна не визнати пріоритетність забезпечення безпеки життя, здоров’я і безпеки людини над правом на освіту», — акцентували у Верховному Суді України.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що врахувати у питаннях пожежної безпеки у закладі освіти

Небезпечний вогонь захоплює зненацька місця з масовим перебуванням людей, а тим більше дітей. Таким місцем, зокрема, є заклади освіти. Як убезпечити і дітей, і колектив від небажаних наслідків, шо потрібно зробити керівнику закладу, яку превентивну роботу повинні проводити педагоги, що повинні знати неповнолітні відвідувачі школи чи дитсадка – читайте у статті
12425

З чого починати цивільний захист у закладі освіти

Все частіше об’єктами уражень ворога стає цивільне населення. Убезпечити найвразливішу категорію – наших дітей – від ракетних атак, зберегти їх життя – ось найважливіше завдання педагогів. Що повинен робити кожен учасник освітнього процесу, хто керує цивільним захистом у навчальному закладі і як організувати цей процес – читаймо далі
87330

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді