Освітня програма для школярів про розпізнання симптомів інсульту

У школах стартує освітня програма «Супергерої FAST» для покращення обізнаності про симптоми інсульту
Як ліцензувати медичний кабінет школи
В українських школах розпочали впровадження освітньої програми «Супергерої FAST» для того, щоб навчити дітей розпізнавати перші ознаки інсульту та звертатися за невідкладною медичною допомогою.
Медичні огляди працівників: тримаємо на контролі
Згідно з концепцією Нової української школи, діти мають освоювати життєво необхідні навичка та компетенції у природний для них спосіб: через гру, співпрацю, спілкування. Запропонована програма є саме таким гарним прикладом компетентнісного підходу до навчання та надає дітям важливі знання про основи здоров’я та про те, як звернутися до невідкладної медичної допомоги. Тому Міністерство освіти і науки України підтримує проведення освітньої програми «Супергерої FAST».
Підтримати та впровадити освітню програму може кожна школа на території України. Для цього потрібно лише зареєструватися на сайті.

Після реєстрації вчитель отримує безкоштовний доступ до усіх навчальних та методичних матеріалів для проведення тематичних уроків. Програма передбачає 5 інтерактивних занять, після яких діти отримують звання Супергероя FAST та відповідний сертифікат.
У цілому, програма має на меті навчити 1 млн дітей в усьому світі розпізнавати симптоми інсульту. На підтвердження успішного проходження програми організатори пропонують всім Супергероям FAST фотографуватися в масках та завантажувати фотографії для встановлення рекорду Гіннеса — найбільшого в інтернеті фотоальбому Супергероїв. Маску для флешмобу можна роздрукувати прямо на сайті, або ж виготовити з кольорового паперу.
Насамперед, програма «Супергерої FAST» створена з історіями про трьох анімаційних супергероїв-пенсіонерів та їхнього онука. Вони використовують номер виклику швидкої як сигнал, що допомагає легко згадати симптоми інсульту:
  • 1 — на одній стороні обличчя виникає раптова асиметрія (обличчя перекошується)
  • 0 — нуль сили у руці
  • 3 — дві губи і один язик раптово не можуть вимовляти слова

Дитина-епілептик у дитячому садку: що варто знати

Як показує статистика, кожна четверта людина може зустрітися з інсультом протягом життя. Це друга найпоширеніша причина смерті, третя причина інвалідності та одна з основних причин, чому діти втрачають своїх рідних. Інсульт ефективно лікується, якщо допомога була надана максимально швидко та правильно, тому кожна хвилина має значення.
Дослідження показують, що люди часто не впізнають ключових ознак інсульту і не відразу звертаються за медичною допомогою. Дослідження, опубліковане в журналі BMC Emergency Medicine, показало, що лише 23% пацієнтів з інсультом усвідомлювали, що у них інсульт. А тільки 11% з них негайно звернулися за швидкою допомогою.
Проєкт «Супергерої FAST» покликаний поширити знання щодо ознак інсульту через обізнаність дітей.
Освітня програма «Супергерої FAST» ̶ міжнародна кампанія, яка проводиться у понад 20 країнах світу. Це інтерактивна навчальна програма для дітей 5-9 років, яка за допомогою персонажів-супергероїв, а також цікавих ігор, конкурсів, поробок та мультфільмів вчить дітей розпізнавати перші ознаки інсульту та викликати невідкладну медичну допомогу.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Адаптація учнів 1 класу до навчання

Учорашні дошкільники нетерпляче чекають першого вересня, мають позитивне налаштування на навчання. Бути щасливим володарем портфеля, підіймати руку на уроці, отримувати відмітки — все це як чудова гра. Та згодом може виявитися, що грати не так уже й цікаво.
38587

Коли весняні канікули в школі — працює план

Кожен заклад освіти самостійно планує графік канікул. У декого вони розпочнуться в березні і будуть короткотривалими. Більшістю організаційних питань до весняних канікул у загальноосвітньому навчальному закладі опікується заступник директора
22251

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді