Медичні огляди працівників: тримаємо під контролем

Важливість медичних оглядів важко переоцінити. Вони є необхідними. Це питання повинен взяти під контроль безпосередньо керівник закладу. Які бувають медичні огляди і як бути в умовах карантину, читайте у статті

Медогляд: платний чи безплатний

Успішне проходження медогляду є умовою допущення працівника до роботи.

«Щороку виникає ситуація, коли працівників закладів освіти змушують проходити медичний огляд за власний рахунок. Про це свідчать і моніторинг соціальних мереж, і кілька звернень, які Служба освітнього омбудсмена отримала вже цього року», - зазначає Сергій Горбачов.

Він повідомив, що головна проблема полягає в тому, що органи управління освітою та заклади освіти не закладають кошти на проходження медичних оглядів у своїх бюджетах та кошторисах.

«Тим часом укладання таких договорів прямо передбачено п. 2.4 «Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», який затверджено наказом МОЗ від 21.05.2007 №246. А п. 2.5 цього порядку визначає, що «роботодавець за рахунок власних коштів забезпечує організацію проведення медичних оглядів», - наголошує освітній омбудсмен.

У таких випадках, освітній омбудсмен закликав педагогічних працівників подавати скаргу до Служби освітнього омбудсмена.

Чим передбачено проходження медоглядів

Завданням кожного працівника закладу освіти є проходження обов'язкового медичного огляду перед початком навчального року. А проконтролювати це має керівник закладу.

Є ряд документів, які регламентують проведення медоглядів:

  • Порядок проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів, затверджено постановою КМУ від 27.09.2000 № 1465.
  • Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затверджено постановою КМУ від 23.05.2001 № 559.

Які є медичні огляди

Профілактичні медичні огляди поділяють на:

  • Попередній медичний огляд — проводиться під час прийняття на роботу з метою визначення вихідного стану здоров'я працівника та виявлення професійних захворювань, що виникали на попередній роботі
  • Періодичні огляди — протягом трудової діяльності, з метою своєчасного виявлення ранніх ознак гострих та хронічних захворювань, забезпечення динамічного спостереження за станом здоров'я. Їх проводять переважно один раз на рік.
  • Позачергові – або огляди на вимогу, тобто при погіршенні стану здоров'я за ініціативою працівника, керівника чи на вимогу контрольних органів. Їх проводять також у разі виявлення інфекційних захворювань та/або бактеріоносійства; у разі погіршення епідемічної ситуації.

Медичні огляди проходять у лікувально-профілактичних установах, які мають на це відповідну ліцензію.

Хто повинен проходити медичний огляд

Хто саме повинен проходити попередній та періодичний медичний огляд передбачено Переліком. Якщо говорити про заклад освіти, то сюди входять:

  • Керівники, їх заступники
  • Педагогічні працівники
  • Медичний персонал
  • Працівники харчоблоків
  • Спеціалісти, що беруть участь у навчально-виховному процесі
  • Технічний персонал
  • Учні та студенти перед проходженням виробничої практики на об’єктах, працівники яких підлягають обов’язковому профілактичному медичному огляду

Як ліцензувати медичний кабінет школи

Що включає в себе медичний огляд

Обов'язковий профілактичний медичний огляд включає:

  • Загальне обстеженнями лікарями таких спеціальностей як терапевт, дерматовенеролог, отоларинголог, стоматолог, за потреби інші.
  • Лабораторне та функціональне обстеження згідно з Переліком необхідних досліджень , затвердженим наказом МОЗ від 23 липня 2020 року №280.

Працівники закладів освіти також мають проходити обов’язковий попередній психіатричний огляд перед влаштуванням на роботу, а також обов’язковий періодичний один раз на п’ять років.

Обстеження лікарів-спеціалістів, дослідження та періодичність їх проведення (натисніть, щоб збільшити)

Документи при медичних оглядах

При попередньому медичному огляді заводиться індивідуальна медична книжка, що є підтвердженням того, що працівник може приступати до роботи. Її форму затверджено наказом МОЗ від 21.02.2013 № 150.

Також видається довідка про проходження обов’язкових попереднього або періодичного психіатричних оглядів. У довідці вказують наявність чи відсутність в особи психіатричних протипоказань для виконання окремих видів діяльності.

Чи можливо відмовитись від огляду

Згідно чинного законодавства працівник обов'язково повинен пройти медогляд. В іншому випадку, роботодавець зобов’язаний відсторонити працівника від роботи без збереження заробітної плати (ст. 46 КЗпП).

Як бути з медичним оглядом в період карантину

Постановою КМУ від 22.04.2020 №291 дозволено на період карантину та протягом 30 днів після нього залучати працівників до праці без проходження профілактичного огляду, якщо він припав на період карантинних обмежень.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді