Аптечки у школі: як правильно укомплектувати та зберігати

Скористайтеся переліком медичних засобів у закладі освіти та дізнайтеся як правильно укомплектувати аптечку. Адже, як правило, діти схильні до травм і ніколи не знаєш в який момент потрібно буде надати допомогу. Важливо у такий момент мати все під рукою, зібране в одному місці.

Як отримувати та роздавати їжу у закладі освіти

Перелік медичних засобів у закладі освіти

У Міністерстві охорони здоров’я затвердили перелік медичних виробів, лікарських засобів та інших матеріалів, що повинні бути у складі медичної укладки для надання медичної допомоги у медичному пункті закладу освіти.

Цей перелік містить докладну інформацію про найменування та кількість медичних засобів та матеріалів, що мають бути в наявності медпунктів у закладах освіти.

Окрім того, до переліку включено понад 30 найменувань медичних виробів, серед яких ін’єкційні шприці, маска-клапан для вентиляції легень, виріб для зупинки кровотечі, система для переливання інфузійних розчинів, інгаляція або аерозоль для інгаляцій, розчини для ін’єкцій та зовнішнього застосування, дезінфекційні засоби, термометр, тонометр, пульсоксиметр тощо.

У свою чергу, керівники обласних і Києвської міської державних адміністрацій отримали доручення забезпечити заклади освіти медичними виробами, лікарськими засобами та іншими матеріалами, які повинні бути у складі медичної укладки для надання медичної допомоги.

На жаль, захистити учнів від травм і погіршення здоров'я ми не в змозі. Однак, мінімізувати наслідки таких неприємностей можливо. У цьому нам допоможе правильно укомплектована аптечка. В яких кабінетах аптечка обов'язкова, а в яких рекомендована, що покласти в аптечку та як її зберігати. Все це передбачено в нормативних документах.  

Де ж повинна бути аптечка?

Безумовно, медикаменти повинні бути в медичному кабінеті. Саме там спеціалізований працівник надає першу медичну допомогу.

Варто пам'ятати, що перед тим як дати дитині ліки, потрібно повідомити про це батьків. Вони можуть або надати дозвіл, або ж за потреби приїхати за дитиною. Адже не відкидайте той факт, що іноді діти можуть не знати на які ліки в них можлива алергічна реакція, або які медичні препарати вони приймали в цей день.

При станах, які потребують екстреної медичної допомоги, потрібно викликати швидку медичну допомогу та обов'язково повідомити батьків.

Проте, аптечки обов’язково мають бути також у місцях, де учні ризикують травмуватися, а саме:

Аптечки можуть бути й в інших навчальних кабінетах за потреби. Але не забувайте, що вони не мають бути у вільному доступі для дітей. Найкраще їх зберігати у закритих під ключ шафках. Рекомендовано брати аптечку з собою на екскурсії, при виході за межі навчального закладу.

 Що має бути в аптечках і хто допоможе її зібрати?

Візьміть до уваги перелік обов'язкових медикаментів. Однак, аптечку можна доповнювати іншими ліками, залежно від потреб.

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК медикаментів, перев'язувальних засобів  і приладь для аптечки спортивного залу, кабінетів біології, фізики та хімії в закладах загальної середньої освіти.

Вибрати потрібні і якісні ліки допоможе фармацевт. Відповідно до протоколів фармацевт не лише підбере ліки, а й розкаже, як їх застосовувати та зберігати, обов’язково дізнається про вік та кількість користувачів аптечкою.

№ з/п

Вміст аптечки

Кількість

1

Аміаку розчин, 10 % 40 мл

1 фл.

2

Бинт марлевий медичний нестерильний 10 м х 5 см

2 уп.

3

Бинт марлевий медичний стерильний 10 м х 5 см

2 уп.

4

Болезаспокійливі засоби (анальгін, цитрамон тощо)

1 уп.

5

Борної кислоти розчин спиртовий 2 % (3 %) 10 (20) мл

1 фл.

6

Брильянтового зеленого розчин спиртовий 1 % 15 (20) мл

1 фл.

7

Вазелін мазь 20 (25) г

1 уп.

8

Валідол 0,06 № 10, пігулки

1 уп.

9

Вата медична гігроскопічна стерильна 100 г

1 уп.

10

Джгут кровоспинний гумовий

1 шт.

11

Йоду розчин спиртовий 5 % 20 мл

1 фл.

12

Лейкопластир 0,05 х 5 м

1 шт.

13

Ножиці медичні

1 шт.

14

Перекису водню розчин 3 % 25 (40) мл

1 фл.

15

Пінцет

1 шт.

16

Пластир бактерицидний 2,3 х 7,2 см

5 шт.

17

Серветки марлеві медичні стерильні

2 уп.

Зверніть увагу, що аптечка у медичному кабінеті значно відрізняється і вміщує набагато більше засобів, які передбачені нормативними документами. Обов'язково повинні бути такі групи препаратів:

  • Засоби для надання невідкладної допомоги
  • Антигістамінні засоби (при ознаках алергії)
  • Сорбенти та ферменти (при розладах травлення)
  • Антианальгетичні засоби (при болях різного характеру)
  • Протипіретичні засоби (для зниження температури)

Як упакувати і зберігати аптечку

Потрібно слідкувати де і як зберігаються ліки. Як відомо, під впливом вологи і прямого сонячного світла медикаменти можуть зіпсуватися. Тому аптечка має бути герметично закритою. Ліки можна зберігати у сумці, ящику, футлярі з твердими стінками, невеликій підвісній шафці. Основна вимога до шкільних аптечок – недоступність для дітей, найкраще якщо вона буде знаходитись у шафці, яка закривається на ключ. На аптечку краще наклеїти червоний хрест, чи білий на яскравому фоні, щоб її легко було помітити. Щоб швидко зорієнтуватись у стресовій ситуації, медикаменти мають бути акуратно складені, слідкуйте щоб надпис на упаковці не був стертий, щоб його можна було легко прочитати. За потреби можна наклеїти яскраві наклейки з написом і навіть короткою інструкцією. Дуже важливо слідкувати за терміном дії медикаментів, прострочені одразу викидати. 

Медична документація працівників ЗДО

За належний стан аптечки, її наповнення відповідають завідувачі кабінетів (чи спортзалу). Їх завданням є переглядати наявні медикаменти, перевіряти термін придатності ліків, вилучати чи поповнювати медичні препарати за потребою. Найкраще це робити кожні півроку або частіше за потребою.

Пам'ятайте, чим якісніше ви облаштуєте аптечки у відповідних кабінетах, тим легше буде попередити небажані наслідки травм, швидко та надійно надати допомогу дітям. Працівники закладу повинні вміти надавати домедичну допомогу, бути ознайомленими з вмістом аптечки та відповідними ліками. У цьому вам може допомогти медичний працівник закладу.

Більше про медичні засоби читайте у статтях журналу Медична сестра дошкільного закладу



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді