Освітянам рекомендують пропагувати щеплення для дітей

Освітяни відіграють важливу роль у тому, щоб люди краще розуміли, що таке вакцинація

Освітянам рекомендують пропагувати щеплення для дітей

Як управляти репутацією закладу: ЧЕК-ЛІСТ

Питання захисту від інфекційних захворювань і вакцинації повинно активно обговорюватися з батьками або у педагогічному колективі. А для цього вчителі можуть залучати фахівців-медиків, які відповідатимуть на запитання про щеплення і руйнуватимуть поширені міфи.

Таке твердження висловила представниця Національної служби здоров’я України Тетяна Балтян під час онлайн-сесії «Імунізація в період пандемії».

Як зазначила представниця НСЗУ, щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти до трьох млн дитячих життів.

«Під час пандемії інші інфекційні захворювання нікуди не діваються. Припинення або зменшення планових імунізацій загрожує новими спалахами інфекційних хвороб. Для вироблення адекватного імунітету від деяких хвороб необхідно декілька доз вакцини. Всі вони мають бути зроблені в певний проміжок часу, інакше захист втрачається і може статись спалах іншої інфекції», — повідомила Тетяна Балтян.

Зокрема, вона наголосила, що це стосується й дорослих людей, оскільки від дифтерії та правця необхідно вакцинуватись кожні 10 років.

«Існує Національний календар щеплень, до якого входить вакцинація від 10 захворювань, з-поміж яких — кашлюк, туберкульоз, поліомієліт, кір. Всі вакцини, які відносяться до календаря щеплень, в Україні роблять безкоштовно — як у державних, так і у приватних медичних закладах, але за умови, якщо цей заклад має контракт із Національною службою здоров'я України і у вас укладена декларація з лікарем», — зазначила експерт.

Безпека учнів під час пандемії: що врахувати

На думку експерта, важливу роль у тому, щоб люди краще розуміли, що таке вакцинація і як вона діє, відіграють зокрема працівники навчальних закладів. Одним із найбільш дієвих способів для освітян провести ефективне обговорення вакцинації є залучення фахівця-медика.

«Вчителі можуть запросити лікаря або медсестру, яким вони довіряють, щоб ті розповіли про вакцинацію на батьківських зборах або у педагогічному колективі. Щоб саме фахівці давали відповіді на запитання про вакцинацію і руйнували поширені міфи. Такі обговорення можна робити і онлайн, що актуально у наш час», — наголосила Тетяна Балтян.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Адаптація учнів 1 класу до навчання

Учорашні дошкільники нетерпляче чекають першого вересня, мають позитивне налаштування на навчання. Бути щасливим володарем портфеля, підіймати руку на уроці, отримувати відмітки — все це як чудова гра. Та згодом може виявитися, що грати не так уже й цікаво.
38588

Коли весняні канікули в школі — працює план

Кожен заклад освіти самостійно планує графік канікул. У декого вони розпочнуться в березні і будуть короткотривалими. Більшістю організаційних питань до весняних канікул у загальноосвітньому навчальному закладі опікується заступник директора
22252

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді