Забезпечте якість освіти на дистанційному навчанні: ПОРАДИ
Нещодавно минув партнерський форум «Освіта України 2021: стратегічні цілі та пріоритетні напрями». Під час якого йшлося про реформування системи шкільного харчування. Основна мета заходів — розбудова безпечного освітнього середовища, невід’ємною складовою якого є забезпечення дітей здоровим, якісним та корисним харчуванням.
Перша леді України Олена Зеленська, за ініціативи та під патронатом якої активно впроваджується реформа шкільного харчування, виступила з доповіддю «Якісне харчування — здорова дитина».
→ Як здійснити закупівлі у сфері організації харчування
«Я дуже рада, що якість харчування у школах — один з пріоритетів та цілей Міносвіти на 2021 рік. Добре, що сьогодні ми говоримо про освіту не тільки як про дисципліни, уроки та парти. Передусім ми говоримо про людей. Людей, які дорослішають, формують свої звички, зокрема харчові», — прокоментувала Олена Зеленська.
Вона зазначила, що за рік плідної діяльності робочої групи, до якої входять представники МОН, МОЗ та Мінекономіки, дитячі лікарі, дієтологи, технологи й фахівці з харчування, питання здорового харчування було зрушено з місця. Таким чином, у 2020 році було внесено значну кількість змін до законодавчих документів, таких як Санітарний регламент, гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти, тощо.
Водночас Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет доповів про обсяги коштів, спрямованих на оновлення системи шкільного харчування.
«У 2020 році було виділено 400 млн грн з державного бюджету та майже 100 млн грн з місцевих бюджетів на ремонт харчоблоків та їдалень закладів освіти й придбання для них сучасного технологічного обладнання й устаткування. Станом на сьогодні в 1809 закладах загальної середньої освіти, в яких навчається понад мільйон учнів, створено належні умови для організації якісного харчування», — наголосив очільник МОН України.
Серед впроваджених реформацій є також необхідні зміни й до чинного законодавства України, яке регламентує діяльність у сфері організації харчування дітей, завдяки чому з’явилися законодавчі підстави для реформування системи шкільного харчування, зміни асортименту шкільних їдалень, посилення відповідальності за організацію харчування та якість харчових продуктів.
«Від якості їжі залежить фізичний розвиток дитини, її здоров’я та самопочуття, а це, у свою чергу, впливає на розумовий та інтелектуальний розвиток дитини, її настрій і психічний стан, здатність засвоювати навчальний матеріал. Саме тому з ініціативи та під патронатом Першої леді України сьогодні активно впроваджується реформа шкільного харчування, яка знайшла свою підтримку в суспільстві. Проте для успішної реалізації цієї реформи необхідне об’єднання зусиль багатьох міністерств і відомств. І ми маємо це зробити. Адже в нас є спільна мета — виростити і виховати здорових, розвинених та освічених громадян України», — зауважив Сергій Шкарлет.