Верховна Рада прийняла закон щодо освіти дорослих

Очікується, що закон впорядкує освіту для дорослих та забезпечить ефективне використання коштів

Закон про освіту дорослих

Як провести тарифікацію педагогів

Верховна Рада у першому читанні прийняла проєкт закону України «Про освіту дорослих».

Таку інформацію зазначила голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

Як вона зауважила, закон є не лише євроінтеграційним, а й потрібним тут і зараз.

«Безперервна освіта — умова успішності у 21 столітті. Цивілізований світ, від Скандинавії до Південної Кореї, підтримує її на державному рівні. Україна залишається однією з небагатьох країн Європи, де відповідного законодавства досі немає. Натомість є тисячі людей, які через війну втратили роботу. Є мільйони переселенців, які потребують перекваліфікації, щоб влаштуватися в нових регіонах», — акцентувала народна депутатка.

Окрім того, вона повідомила, що в Україні щорічно витрачаються з держбюджету на освіту дорослих 2 млрд грн.

«Причому більше половини цих коштів йде на адміністративні витрати, а не навчання безпосередньо. Бо відсутні конкурсні механізми розподілу цих коштів та обмежено доступ до них недержавних організацій, у яких адмінвитрати становлять 10-15%», — наголосила Юлія Гришина.

Передбачається, що новий закон впорядкує освіту для дорослих, забезпечить ефективне використання вже наявних коштів та стимулює залучення недержавних гравців до цієї сфери.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Булінг у школі: що робити педагогам

Учні часто забувають про дисципліну та повагу до педагогів. Підготуйтеся до різних ситуацій. Адже булінг часто проявляється й у ставленні учнів до педагогів
32351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді